Deutsche Welle: Klaus Iohannis, reacție ambiguă după protestele anti-defrișare

Deutsche Welle: Klaus Iohannis, reacție ambiguă după protestele anti-defrișare
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis este criticat pentru poziţia ambiguă legată de problema defrişărilor. Jurnaliştii de la Deutsche Welle scriu că şeful statului ar fi trebuit să spună care este viziunea sa legată de problema patrimoniului natural. Totul în contextul în care săptămâna trecută mii de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de tăierile masive de păduri. Între timp date cutremurătoare ies la iveală. Potrivit româniacurată.ro, 9 milioane de metri cubi sunt tăiaţi ilegal în fiecare an, cifra minimă a pierderilor fiind de 1 miliard de euro.

Jurnaliştii de la Deutsche Welle îl taxează pe preşedintele Klaus Iohannis după scandalul defrişărilor. Şeful statului a promis după protestele care au avut loc săptămâna trecută în mai multe oraşe faţă de tăierile ilegale de păduri că va discuta această problemă în CSAT.

”Realitatea este că mulți ar fi așteptat ca președintele României să nu se limiteze la o perspectivă strict legalistă. Președintele nu e nici Consiliul Legislativ, nu e nici Curtea Constituțională, ci o înaltă instanță politică aptă să dea glas întregii societăți. Din acest motiv ar fi fost mai nimerit ca Președintele să ne spună ce viziune are despre problema patrimoniului natural și dacă împărtășește sentimentul acesta, atât de răspândit mai ales la noile generații, că natura trebuie conservată chiar cu prețul limitării profiturilor”, scriu jurnaliştii de la Deutsche Welle.

Aceştia susţin că principala problemă este cea legată de adevăraţii beneficiari ai tăierilor masive de lemn.

”Câtă vreme o companie austriacă deține deja o poziție dominantă, economia locală profită în mică măsură. România exportă masiv lemn brut și importă mobilă gata făcută. Nu mai e vorbă aici de ecologie sau de mistica naturii, ci de economie pură. România se condamnă la sărăcie perpetuă dacă nu face ceva să rupă cu modelul acesta al exporturilor ieftine și importurilor scumpe”, se mai arată în analiza celor de la Deutsche Welle. Din aceste motive jurnaliştii se întreabă dacă preşedintele a înţeles cu adevărat mesajul protestatarilor.

În tot acest timp datele legate de tăierile ilegale de păduri sunt cutremurătoare. Potrivit româniacurata.ro, 9 milioane de metri cubi de lemn sunt tăiaţi ilegal în fiecare an. Informaţiile reies din evaluările făcute de Inventarul Forestier Naţional. Prejudiciul pentru stat este în aceste condiţii de peste un miliard de euro. Evaluările sunt confirmate şi de Radarul Pădurilor. Potrivit STS, de la implementarea acestui program în octombrie 2014 au fost sesizate prin apel la 112 peste 7600 de transporturi de lemn suspecte. Dintre acestea, aproape 1800 s-au dovedit a fi ilegale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`