Judecătorii Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului(CEDO) au stabilit că divulgarea derapajelor sistemului judiciar și formularea de apărări în spațiul public prin intermediul presei, dacă au o „bază factuală suficientă”, constituie un drept fundamental echivalent libertății de exprimare garantate de Art.10 din CEDO, informează luju.ro.
Instanța i-a dat câștig de cauza avocatului Olivier Morice, membru al Baroului din Paris, stabilind că statul francez i-a încălcat acestuia dreptul la un proces echitabil și libertatea de exprimare.
Olivier Morice s-a adresat CEDO, în 2010, dupa ce Curtea de Casație din Franța l-a obligat să plătească 4.000 euro amendă administrativă pentru că a reclamat în spațiul public, prin intermediul jurnalistilor de la Le Monde, lipsa de imparțialitate a doi judecători.
Avocatul o reprezenta pe soția judecătorului Bernard Borrel, ucis în Djibouti. În acest context, el i-a acuzat pe cei doi magistrați că sunt complici cu justiția pentru a acredita ideea sinuciderii. Ulterior, varianta asasinatului a fost admisă de procurori.
Astfel, CEDO a extins practic limitele în care avocatul are posibilitatea și chiar obligația de a-și susține clientii, putând formula apărări prin intermediul mass-media, atunci când afirmațiile sale sunt suficient argumentate pentru a arăta opiniei publice că persoanele pe care le reprezinta în dosare sunt victime ale unor abuzuri comise de autorități.
În urma deciziei CEDO, statul francez trebuie să îi plăteasca avocatului 33.670 euro daune materiale, daune morale și cheltuieli de judecată.
Odată cu această hotărâre sunt afectate deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție din România prin care judecătorii au dispus, la cererea procurorilor DNA, arestarea unor persoane care au dezvăluit opiniei publice posibile abuzuri ale autorităților.