Diaspora știe ce vrea: Păstrarea sistemului de vot tradițional, dar mai multe secții și transparența reformelor electorale

Diaspora știe ce vrea: Păstrarea sistemului de vot tradițional, dar mai multe secții și transparența reformelor electorale
Foto: impactingorj.com

Audierile publice organizate de Societatea Academică din România și Academia de Advocacy au dezvăluit faptul că românii din diaspora își doresc păstrarea sistemului tradițional de vot, la urne, însă cerința tututror este „transparentizarea, depolitizarea și responsabilizarea Autorității Electorale Permanente“.

Potrivit româniacurata.ro, aceștia nu au o preferință pentru votul electronic sau prin corespondență.

Comisia de experți propune Guvernului începerea procesului de cartografiere a comunităților de români din străinătae pentru a se înființa secții de votare, cu costuri minim, precum și publicarea acestia pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

„Cine crede că problemele sunt pe cale să se rezolve, se înșeală. Nu trebuie să se vorbească prea mult, ci să se facă în așa fel încât să se rezolve problemele care au apărut în 2014. Este important să fie simplificate procedurile de eliberare a actelor de identitate pentru românii din străinătate“, a spus Alina Mungiu-Pippidi, președinte Societatea Academică din România.

Mai mult, Alina Mungiu-Pippidi a explicat că o problemă cu care se confruntă cetățenii din afară țării este reînoirea actelor expirate.

„La Evidența Populației e nevoie de foarte multe acte, de dovezi de domiciliu, fie proprietate, fie act de închiriere. Este foarte greu pentru cei de afară să obțină acte noi“, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

„Dacă nici acum, în urma reacției masive a cetățenilor români din diaspora nu se vor lua măsuri pentru modernizarea sistemului, există riscul ca situația dramatică să se repete“, concluzionează experții.

Toate propunerile de îmbunătățire a sistemului de vot actual vor fi timise către Guvern, precum și Autorității Electorale Permanent și către celelalte insituții implicate în procesul de vot.

Îm plus, aceștia cer și dezbatere publică după ce aleșii vor hotârî ce propunere este cea mai potrivită pentru rezolvarea acestor probleme.

„Indiferent de modelul de vot care se va adopta, se recomandă autorităților să găsească metode comode, sigure, puțin costisitoare și care oferă respect și demnitate umană pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla“, cere comisia de experți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”