Cazurile de abuz, exploatare și neglijare a copilului pot fi semnalate non-stop la numărul unic gratuit 119, a precizat ministrul Familiei, Gabriela Firea, care susține că „fiecare apel este evaluat, iar problema nu se oprește la o simplă discuție telefonică”.
Ministrul Familiei spune că, prin acest program al Guvernului, cei care apelează numărul 119 vor fi ascultați de specialiști din Direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, printr-o procedură dezvoltată de Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, instituție din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
„5 persoane cu pregătire specială răspund, prin rotație, la acest număr de telefon, în fiecare dintre cele 47 de direcții de asistență socială și protecția copilului din toată țara, 24 de ore din 24. Acești specialiști sunt în legătură cu Serviciul Unic de Urgență și pot apela 112 printr-o simplă apăsare de buton dacă este nevoie de intervenție rapidă. De asemenea, în cazul sesizării unui caz de copil dispărut, Politia va transmite un mesaj folosind sistemul RO-ALERT”, a adăugat prim-vicepreședinta PSD.
Gabriela Firea susține că „119 nu este doar o linie verde de preluare a mesajelor”.
„Fiecare apel este evaluat, iar problema nu se oprește la o simplă discuție telefonică. În cazul unei situații urgente, există echipe mobile pregătite să intervină în cazurile semnalate. Sunt 100 de persoane pregătite să plece pe teren în orice moment, în toată țara. Numărul Unic 119 face parte din Programul Național de Suport pentru Copii – „Din grijă pentru copii”, realizat de Guvernul României, prin Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile, în contextul pandemiei COVID-19. Sistemul integrat al Numărului Unic 119 a fost implementat a fost implementat de Serviciul de Telecomunicații Speciale și poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă”, a mai spus ea.
Cazurile de abuz, a subliniat ministrul Familiei, „nu trebuie ascunse, iar acești copii trebuie ascultați și ajutați de specialiști.
„Din nefericire, copiii nu au fost ocoliți nici de violența domestică sau de pe Internet. În 2020, primul an al pandemiei COVID-19, peste 8.200 de copii au fost victime ale abuzurilor, iar numărul dosarelor penale care privesc infracțiuni de pornografie infantilă a crescut cu 46%. În primele 7 luni ale anului 2021, peste 5.000 de copii au fost abuzați. Sunt cifrele seci ale efectelor pandemiei asupra copiilor, una dintre categoriile cele mai vulnerabile. Au stat mult timp departe de prieteni, colegi sau profesori și, de multe ori, nu au avut sprijinul emoțional de care ar fi avut nevoie”, a conchis Gabriela Firea.