Falimentul City Insurance: FGA plătește daune pe repede înainte. Câte dosare au fost depuse de șoferii păgubiți

Falimentul City Insurance: FGA plătește daune pe repede înainte. Câte dosare au fost depuse de șoferii păgubiți
Foto: Pixabay.com

În urma falimentului City Insurance, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a accelerat plățile dosarelor de daună depuse de șoferii păgubiți. Potrivit economica.net, la finalul lui 2021, s-a ajun la un total de 3.821 de dosare avizate pentru plată, cu o valoare totală de 22,5 milioane de lei.

La FGA se înregistraseră circa 60.000 de cereri de plată

Conform ultimelor date, la FGA se înregistraseră circa 60.000 de cereri de plată, ceea ce înseamnă că până acum s-au rezolvat aproximativ 6,6% din total (3.821 de dosare în valoare de 22,5 milioane de euro, conform datelor ASF).

Dauna medie calculată la primele dosare plătite ar fi de circa 5.900 de lei. UNSAR anunța la jumătatea lui 2021 că dauna medie în piață este de aproape 9.130 de lei, în creștere substanțială.

Potrivit economica.net, , dauna din piață include și vătămările corporale, care reprezintă deja spre 25% din total. Chiar și așa, ar fi aproximativ 6.850 de lei daune materiale, cu 900 de lei peste ce a plătit FGA în medie, ceea ce înseamnă că Fondul se descurcă ceva mai bine decât piața, în relația cu service-urile sau cu păgubiții( acolo unde vorbim despre plata direct spre păgubit, în regie proprie).

Media plătită este mai jos și decât media solicitărilor, care ar fi undeva la 9.200 de lei (57.000 de solicitări în valoare totală de 530 de milioane de lei, conform ultimelor date ASF).

La media de 5.900 per dosar de până acum, FGA ar avea de plătit, pe ipoteza mai degrabă negativă în care vor veni 150.000 de cereri din cele circa 300.000 de dosare de la City Insurance, circa 880-885 de milioane de lei. Ultimele date disponibile arată că FGA avea disponibilități de circa 610-615 milioane de lei.

Cu toate acestea, anual fondul este alimentat cu aproximativ 100 de milioane de lei, conform calculelor bazate pe fapul că asigurătorii contribuie cu 1% din prime pe asigurări generale și 0,4% din prime pe asigurări de viață.

COTAR: unt aproximativ 15.000 de dosare de daună scadente

În acest context, Florin Pandele, vicepreședinte al COTAR, a precizat că sunt aproximativ 15.000 de dosare de daună scadente și neachitate înca de către FGA, dar că transportatorii unt optimiști că acestea se vor rezolva în decursul acestui an:

“Așteptăm publicarea rezultatelor auditului BSR al pieței de asigurări pentru a afla adevărata soliditate financiară a pieței de asigurări din România. Reamintesc faptul că astăzi, la nivelul COTAR sunt aproximativ 15.000 de dosare de daună scadente și neachitate înca de către FGA, dar suntem optimiști că acestea se vor rezolva în decursul acestui an . Piața de asigurări din România este foarte departe de așteptările consumatorilor, dar poate fi disciplinată prin măsuri ferme cu toleranță zero pentru cei ce încalcă legea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`