OMS afirmă că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron provoacă simptome mai uşoare

OMS afirmă că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron provoacă simptome mai uşoare
Foto: Hepta.ro

Organizația Mondială a Sănătății a declarat, marți, că tot mai multe dovezi că varianta sud-africană, Omicron, provoacă simptome mult mai ușoare, iar rata de spitalizare e în scădere, transmite Reuters, citat de către Agerpres.

Varianta sud-africană, o severitate mult mai mică

„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud.

De asemenea, acesta a subliniat că transmisibilitatea variantei Omicron rămâne o problemă în țările ce au o rată de vaccinare scăzută, crescând substanțial riscul de spitalizare a persoanelor ce nu s-au imunizat împotriva virusului Sars-Cov-2.

Declarațiile lui Abdi Mahamud sunt în concordanță cu un studiu realizat în Africa de Sud, unde s-a demonstrat că simptomele provocate de către varianta Omicron sunt mult mai ușoare decât varianta Delta. Totuși, acesta a ținut să sublinieze că Africa de Sud s-ar putea să fie un caz izolat, deoarece populația țării este un tânără.

Chiar și așa, întrebat dacă este necesar un vaccin special împotriva variantei Omicron, Mahamud a precizat că este mult prea devreme pentru a se pronunța, iar această decizie necesită o coordonare globală, nu la latitudinea sectorului comercial.

Varianta Omicron în România

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că, până pe 2 ianuarie, în România au fost identificate 92 de persoane infectate cu tulpina Omicron a coronavirusului. Dintre acestea, doar 42 au istoric de călătorie în străinătate.

63 dintre cei confirmați cu Omicron erau vaccinați cu schema completă.

Până pe 2 ianuarie au fost raportate 8.086 secvenţieri, fiind confirmate 7.480 de infectări cu coronavirus: 1.722 cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma, 5.632 cazuri cu varianta Delta şi 92 cu Omicron. Rata de confirmare a fost de 93%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`