Ambasada SUA și a Marii Britanii, îngrijorate de modificările propuse la Codul Penal: Parlamentul trebuie să sprijine instituțiile sistemului judiciar și statul de drept

Ambasada SUA și a Marii Britanii, îngrijorate de modificările propuse la Codul Penal: Parlamentul trebuie să sprijine instituțiile sistemului judiciar și statul de drept
Foto: facebook.com/BritishEmbassyBucharest

Ambasadele SUA și Marii Britanii își exprimă îngrijorarea cu modificările propuse la Codul Penal, informează B1 TV.

Astfel, Ambasada Statelor Unite transmite că orice modificare trebuie analizată și discutată în mod transparent.

“Urmărim îngrjiorările generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal și Codul de Procedura Penală în aceasta săptămână. Orice modificări aduse acestor coduri trebuie analizate cu atenție și în mod transparent de toate părțile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificări nu subminează progresele recente obținute de România în consolidarea statului de drept și în lupta anti-corupție. Așa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt factori esențiali pentru atragerea în România a investitorilor locali și internaționali”, sustine Ambasada SUA la București, potrivit B1 TV. 

De partea sa, Ambasada Marii Britanii notează, pe pagina oficială de Facebook că, ”Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept”.

”Urmărim îndeaproape și am luat notă de preocupările semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penală și a Codului Penal. Așa cum recomandă raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Parlamentul trebuie să sprijine instituțiile sistemului judiciar și statul de drept”, se arată în mesajul transmis de Ambasada Marii Britanii la București.

Reacțiile reprezentanțelor diplomatice vin în contextul în care au fost făcute o serie de propuneri de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală. Astfel, senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Donțu și Cristiana Anghel au propus un amendament ce va fi discutat în Comisia Juridică. Cei trei  vor ca măsura arestării preventive să se aplice doar în baza unor ”indicii temeinice”, nu doar a unor ”suspiciuni rezonabile” ca până acum. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`