Avertismentul unui fost judecător și membru CSM pentru Iohannis: Cartoful fierbinte e la Președintele României. Oricum ar fi, SRI-ul cade, ca mâța, în picioare

Avertismentul unui fost judecător și membru CSM pentru Iohannis: Cartoful fierbinte e la Președintele României. Oricum ar fi, SRI-ul cade, ca mâța, în picioare

Adrian Toni Neacsu, fost judecător și membru în CSM, atrage atenția asupra gravitatii afirmatiei generalului SRI Dumitru Dumbrava, cel care a recunoscut public implicarea serviciului in justitie.

“Dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrageam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind ca misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitiva a fiecărei cauze”, a spus generalul Dumbrava.

În acest context, Adrian Toni Neacșu precizează că pe vremea în care activa în CSM avea informații privind implicarea SRI în Justitie. “Cea mai mare temere a mea și a micului grup necondus politic din care făceam parte era posibila implicare în acest fel a SRI în justiție. Simțeam efectele, aveam frânturi de informații care ne îngrijorau, bănuiam că situația operativă era mult mai gravă decât în general eram dispuși să acceptăm”, scrie Adrian Toni Neacșu pe site-ul propriu, jurindex.ro, în textul intitulat “Despre justiția penală a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

În textul intitulat “Despre justiția penală a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, acesta mai menționează că, din câte știe, “există cel puțin 3 hotărâri ale CSAT prin care acestuia i s-au atribuit competențe clare în domeniul monitorizării sistemului judiciar”.

Concluzia fostului judecător după declarațiile generalui Dumbravă este ca în momentul de față “cartoful fierbinte e la președintele Iohannis”.

“Informația explozivă a anului, și care din punctul meu de vedere va fi greu de depășit, este recunoașterea oficială a SRI-ului de săptămâna trecută că de mulți ani se implică în activitatea de realizare efectivă a justiției în România. Cot la cot cu procurorii și judecătorii, angajații SRI se implică în instrumentarea penală și judecarea dosarelor în justiție. Sau, cu cuvintele întocmai ale generalului Dumbravă, ‘dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrageam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind ca misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitiva a fiecărei cauze”, scrie Neacșu.

Fenomenul corupției, ca amenințare la adresa securității naționale, a intrat relativ recent in portofoliul SRI“, a declarat de curând un șef din Serviciul român de Informații. 

„Recunoașterea senină a acestei enormității ar fi trebuit să ducă la cutremure în administrația serviciilor speciale. Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit până acum să se isterizeze, să declanșeze acțiuni ample de verificare și apărare a independenței sistemului judiciar, să protesteze pe toate canalele formale și informale, să înroșească telefoanele ambasadelor. Cât timp am fost în CSM, cea mai mare temere a mea și a micului grup necondus politic din care făceam parte era posibila implicare în acest fel a SRI în justiție. Simțeam efectele, aveam frânturi de informații care ne îngrijorau, bănuiam că situația operativă era mult mai gravă decât în general eram dispuși să acceptăm. Recunoașterea SRI transformă presupunerile într-un coșmar pentru independența justiției. De asemenea, presa ar fi trebuit să declanșeze un SRI-gate. Nu se va întâmpla nimic din această agitație şi ceva îmi spune ca momentul ieșirii SRI cu o recunoaștere neprovocată de nimeni nu a fost deloc unul spontan, ci dimpotrivă a fost programat exact în acest moment tocmai pentru că societatea româneasca este incapabilă de o reacție”, este de părere fostul membru al CSM.

Problema fundamentală nu este implicarea unui serviciu de informații în justiție, lucru de altfel foarte grav în sine, ci implicarea sa la ordinul dat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, susține Adrian Toni Neacșu.

„În concluzie, în răspăr parțial cu analizele similare pe această temă, cred că SRI-ul a decis să iasă public cu un astfel de subiect, asumându-și riscul, moderat de altfel, al unui scandal mediatic, tocmai pentru a pune noul CSAT și mai ales pe șeful acestuia, președintele Iohannis, în fața faptului împlinit. SRI-ul recunoaște public în 2015 imixtiunea sa la ordin în justiție, după alegerea unui nou președinte al României, care în același timp, este şi președintele CSAT, tocmai pentru că știe că hotărârile CSAT anterioare sunt nelegale”, mai scrie fostul judecător.

„Cartoful fierbinte e la Președintele Iohannis. Oricum ar fi, SRI-ul cade, ca mâța, în picioare”, conchide Toni Neacșu.

Vezi AICI postarea integrală a fostului judecător Adrian Toni Neacsu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`