Cum petreceau soții Ceaușescu de Revelion: Țuica de prună, fiartă și îndulcită, preferata tovarășului. „Dacă lipseau aceste bucate era vai și-amar”

Cum petreceau soții Ceaușescu de Revelion: Țuica de prună, fiartă și îndulcită, preferata tovarășului. Dacă lipseau aceste bucate era vai și-amar

Noaptea de revelion reprezenta un moment important pentru Nicolae și Elena Ceaușescu. Nicolae Ceauşescu înregistra un mesaj de Anul Nou, care era difuzat, în fiecare an, la miezul nopţii. Urma apoi petrecerea de Anul Nou desfășurată la Palatul Primăverii, unde cei doi sărbătoreau trecerea în noul an alături de cei mai importanţi reprezentaţi ai nomenclaturii.

Cum petreceau soții Ceaușescu noaptea de Revelion

Aceștia erau încântați de cei mai în vogă artiști ai vremii. De asemenea, oaspeții erau serviți cu bucate tradiționale, preferatele lui Nicolae Ceaușescu, scrie gandul.ro.

“”Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu așa-zisele rafinamente de la mesele Ceaușeștilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiționale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai și-amar!

Tanti Lenuța mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceaușescu îi mai plăceau în special preparatele tradiționale din pește: ciorba de pește, plachia și saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb și țuică de prună, fiartă și îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, scrie Mihaela Moraru Ceauşescu, în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

Meniul se stabilea cu o seară înainte, bucătăreasa Irina Sava pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belșug, fripturile la grătar și prazul umplut cu carne.

Marea pasiune a lui Nicoale Ceaușescu

Una dintre preocupările lui Nicoale Ceaușescu, alături de nomenclatura comunistă, era vânătoarea

Partidele de vânătoare desfășurate de căre Nicolae Ceaușescu erau, de fapt, regizate. Dictatorul era obsedat de trofee de vânătoare, dar nu se pricepea prea bine să tragă cu arma. Din acest motiv, oamenii din anturajul său îi făceau pe plac președintelui comunist și-i aruncau prada sub nas.

De cele mai multe ori, vânatul era fugărit de către vânătorii desemnați de partid. Nicolae Ceaușescu vâna urși, mistreți, cerbi și lupi, orice îi ieșea în cale. La un moment dat a participat într-o competiție alături de președinții comuniști Iosip Broz Tito (fosta Iugoslavie) și Todor Jivcov (Bulgaria). Liderul bulgar se lăuda cu cel mai mare trofeu de urs din lume, ceea ce l-a determinat pe Ceaușescu să-l depășească.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`