Scenarii privind evoluția Omicron în România. Adriana Pistol: „Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede acum” (VIDEO)

Scenarii privind evoluția Omicron în România. Adriana Pistol: Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede acum (VIDEO)

Șefa INSP, Adriana Pistol, a prezentat miercuri evoluția cazurilor Omicron în România și mai multe scenarii cu privire la un posibil val 5 al pandemiei COVID-19.

Adriana Pistol a enunţat trei scenarii posibile, cel mai optimist, unul mediu şi unul mai pesimist.  ”Primul val cu tulpina clasică,a intrat tulpina alfa, am avut o perioadă de linişte până când în vară a intrat tulpina Delta, cu severitate crescută. Previziunile noastre arată că este posibil ca  maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe.

Dorim să arătăm panta ascendentă cu creşterea numărului de cazuri dată fiind posibilă având în vedere vulnerabilităţile de mai devreme”, a decarat Pistol.

Potrivit șefei INSP, primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicton faţă de delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5 la sută.

Al doilea scenariu pleacă de la rata de creştere de la 6 la sută cu o nevoie de spitalizare de 20 la sută si 10 la sută în ATI.

Al treielea vizează un număr cazuri zilnic care creşte cu 10 la sută, număr de spitalizări de peste 20 la sută şi o rată de peste 10 la sută – 12,5 la sută care ar necesita internare în ATI.

Potrivit directorului INSP, până la jumătatea lunii ianuarie Omicron va deveni tulpina dominantă, fiind estimate peste 25.000 de cazuri pe zi. În scenariul optimis, în 33 de zile se vor ocupa 1.500 de paturi la ATI, în condițiile în care 60% din populația vulnerabilă este nevaccinată.

„Dacă certificatul COVID-19 ar fi existat, panta de creștere ar fi fost mult mai lină”, a spus Adriana Pistol, directorul INSP.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră