Cu Internet şi WC în fundul curţii: 62% din locuinţele rurale ale României sunt conectate la Internet, iar 72% dintre ele au closetul în grădină

Cu Internet şi WC în fundul curţii: 62% din locuinţele rurale ale României sunt conectate la Internet, iar 72% dintre ele au closetul în grădină
Foto: Gazeta romaneasca

Trăim în secolul vitezei și al tehnologiei avansate, iar acest lucru este bine știut de români. Chiar și cei care locuiesc în mediul rural, cu toaleta în curte, și-au făcut credite ori s-au lipsit de mâncare pentru a-și achiziționa un televizor cu ecran plat și smartphone  conectat la Internet.

La ţară, internetul a pătruns cu viteză mai mare decât în satele occidentale şi aproape că nu mai există român fără smartphone, scriu jurnaliștii de la Gazeta românească.

 Azi, 62% din locuinţele rurale ale României sunt conectate la Internet. Însă numai 6 din 10 agricultori au o maşină de spălat. 64% dintre ţăranii români nu au o baie în casă cu o chiuvetă sau un duş, iar 72% dintre ei au closetul în fundul grădinii. Aşa se face că pentru aproximativ jumătate dintre români, toaleta în condiţii civilizate rămâne un lux de neatins.

Nici la capitolul igienă nu stau mai bine sătenii noștri. Apele menajere din jumătate de ţară se varsă în râurile patriei, iar efectul se simte cu nasul, se vede cu ochiul liber şi se găseşte în statistici: 25% din bolile hepatice şi gastro-intestinale sunt puse pe seama apei – pe care românul şi-o infestează singur. În zonele cu pânză freatică ridicată nu scapă de refulări nici cartierele rezidenţiale noi.

Lipsa canalizării şi a apei curente se transformă uneori în tragedii: nu trece un an fără să existe cazuri de copii căzuţi în haznale, chiar în curtea şcolii săteşti sau sugari ucişi de apă din fântâni.

La aderare, în 2007, România a promis în Consiliul Uniunii Europene că până în 2018, toţi românii vor fi conectaţi la reţeaua de canalizare. Au trecut opt ani şi jumătate, mai sunt încă trei în care România are la dispoziţie miliarde de euro, bani europeni, ca să se civilizaze. Însă, deocamdată realitatea nu arată prea bine: există oraşe şi chiar zone rezidenţiale de lux fără canalizare sau apă potabilă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`