Daniel Dăianu: Regimul fiscal nu e echitabil. Când privilegiile sunt excesive, cum să asiguri bunurile de bază pentru societate? / Unii spun că suntem în ciclul postpandemic. O nerozie mai mare n-am mai auzit (VIDEO)

Daniel Dăianu: Regimul fiscal nu e echitabil. Când privilegiile sunt excesive, cum să asiguri bunurile de bază pentru societate? / Unii spun că suntem în ciclul postpandemic. O nerozie mai mare n-am mai auzit (VIDEO)

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, s-a arătat destul de sceptic că în 2022 vom reuși să colectăm la buget pe atât de mult pe cât susține Guvernul. Acesta a ținut să sublinieze că România trebuie să fi atentă și la deficitul bugetar, cu atât mai mult cu cât suntem singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. Dăianu a mai vorbit despre inflație și despre problemele pe care încă la pune pandemia, deși unii, în mod greșit, susțin că a fost depășită criza sanitară.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Daniel Dăianu, despre șansele de a se colecta mai mult la buget în 2022

„Noi am intrat (în pandemie) cu un deficit foarte mare, structural, adică România, neluând în calcul poziția pe ciclul economic, trăia peste putințele sale. Adică bugetul public consuma mai mult decât era sustenabil pe termen foarte lung și se impunea o corecție. Ne-a izbit pandemia, a crescut acest deficit structural, cum a crescut peste tot în UE, dar în timp ce la alte țări se poate sesiza din 2022 o revenire clară către deficite ce erau consemnate înainte de 2020, la noi dacă nu vom adopta măsuri de reducere a deficitului, vom rămâne cu unul sus de tot, ce nu va putea fi finanțat.

Noi am spus că în construcția bugetului – și predecesorii noștri de la Consiliul Fiscal au sesizat și ei – există o așteptare de creștere mai ales a veniturilor fiscale care înseamnă o ameliorare a colectării. Asta e de dorit și ar fi grozav!

În 2021 noi am beneficiat de două atuuri: a crescut economia substanțial, mai mult decât era prognozat, și și inflația a ajutat, și am avut încasări în contul lui 2020, au fost amânări la plată care s-au văzut în 2021. Aceste amânări la plată noi le credem în jur de 3 miliarde în 2022, deci considerabil sub ceea ce se pare că s-a încasat în 2021.

Noi am fi bucuroși să nu avem dreptate și să se colecteze mult mai bine în 2022”, a declarat președintele Consiliului Fiscal, pentru B1 TV.

Acesta a puncat apoi că ANAF trebuie să facă mai mult pentru a colecta venituri la buget.

Daniel Dăianu, despre regimul fiscal din România

Dăianu a precizat apoi că actualul regim fiscal din România „are găuri foarte multe și nu e echitabil”.

„E nevoie de politică fiscală care să stimuleze unele domenii, dar când privilegiile sunt excesive, atât de multe că nu ai încasări la buget, cum atunci să onorezi toate obligațiile care înseamnă bunuri de bază pentru societate?

Eu am folosit această expresie precum în Caragiale: vrem toți să se schimbe, să avem venituri superioare, statul să finanțeze transparent bunurile de bază, dar când e să se modifice ceva, că nu se poate fără să se modifice, nu vrem. Să se schimbe, dar să nu se modifice! E un circuit absurd, fiecare se gândește la el și pierdem din vedere pădurea.

Suntem într-un echilibru precar cu bunuri publice care sunt, în privința producției, mult sub ce înseamnă un stat UE, un stat cvilizat, dar asta e, ne vom desurca fiecare cum poate. Adică fiecare face ce vrea? Asta e elefantul din cameră – trebuie să ajungem cu deficitul în preajma lui 3% în 2024. E o corecție mare, mare. E un test foarte sever”, a mai afirmat președintele Consiliului Fiscal.

Daniel Dăianu susține că e o prostie ideea că am depășit pandemia

„Noi am ajuns la concluzia că nu e prudent ca o dorită colectare superioară să fie pusă în buget. Dacă se va realiza, foarte bine!
Noi prognozăm, pe baza unei analize, că neintroducând colectarea mai bună și, totodată, având în vedere ce noi gândim că ar fi o subestimare a unor cheltuieli, deficitul în 2022 s-ar învârti în jurul a 7% din PIB.

2022 e un test foarte sever. Ai prețuri, șocul inflației, continuarea pandemiei, nu cum spun unii că suntem în ciclul postpandemic… O nerozie mai mare ca asta n-am văzut… Adică poț să gândești ce se va întâmpla după pandemie, PNRR vrea să ne ajute să luptăm cu pandemia și să gândim economia după pandemie, dar să vorbești deja că ești în ciclul postpandemic e o prostie”, a mai declarat Daniel Dăianu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis