Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2022, respectiv a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, informează Administrația Prezidențială.
Anunțul Administrației Prezidențiale vine în contextul în care, tot marți, Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă de USR împotriva Legii bugetului de stat. Actul normativ a fost adoptat de Parlament pe 23 decembrie.
Înainte de votul din plenul Parlamentului, premierul declara că „bugetul pentru anul 2022 răspunde așteptărilor justificate ale societății, dar corespunde și proiecțiilor de dezvoltare ale României”, iar „banul public este alocat responsabil, oportun și transparent”.
„Dacă dezvoltarea țării depinde de investiții și sprijinirea mediului privat, Guvernul este dator să se implice activ și în implementarea politicilor sociale. Așa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, în centrul preocupărilor Guvernului este cetățeanul, angajament care se reflectă în modul în care este structurat bugetul. Pentru a proteja veniturile populației, îndeosebi ale persoanelor cu venituri mici sau din categorii vulnerabile, am stabilit un pachet de măsuri sociale, respectiv majorarea alocațiilor pentru copii, creșterea pensiilor, acordarea ajutorului social pentru pensionari și a indemnizației anuale pentru persoanele cu dizabilități. Aprobarea bugetului pentru anul 2022 este garanția că aceste măsuri vor putea fi aplicate și produce efecte începând cu ianuarie anul viitor”, adăuga Nicolae Ciucă.
Același Nicolae Ciucă mai spunea în fața parlamentarilor că bugetul pe 2022 este unul „responsabil, echilibrat şi realist”.
„Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. România are o viziune responsabilă de politici fiscale şi bugetare, o strategie de consolidare fiscală graduală, care să potenţeze şi să menţină creşterea economică la un nivel de peste 4-5% pe orizontul de referinţă, fiind conştientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia în eventualitatea unor şocuri viitoare”, a mai declarat premierul.