În cadrul mesajului de Crăciun pe care Papa Francisc l-a susținut, acesta i-a mustrat pe cei ce nu sunt atenți la durerea celor din jur, lansând un apel pentru pace și împotriva violenței domestice, relatează DPA, citat de către Agerpres.
„Continuăm să asistăm la un mare număr de conflicte, crize şi neînţelegeri. Acestea par să nu se mai termine niciodată şi am ajuns într-o situaţie în care abia dacă le mai observăm”, a susţinut suveranul pontif, menționând mai multe regiuni ce sunt profund afectate de crize economice sau sociale, printre care se numără și Siria, Etiopia, Afganistan, Yemen şi Ucraina.
„Riscăm să devenim surzi la strigătele de durere şi suferinţă ale atât de multor oameni, fraţii şi surorile noastre”, a subliniat acesta.
De asemenea, suveranul pontif a remarcat că părțile implicate în conflict că nu au voința necesară pentru a se așeza la masa dialogului. Papa Francisc s-a rugat și pentru femeile ce sunt pradă violenței domestice în timpul pandemiei, pentru copiii victime ale abuzurilor şi pentru bătrânii care suferă de singurătate.
La finalul slujbei, suveranul pontif a încheiat cu replica ‘Urbi et Orbi’ (către oraş şi întreaga lume) şi le-a urat credincioşilor Crăciun fericit.
„Vă rog nu vă neglijați bunicii, nu îi neglijați pe bătrâni, căci ei sunt înțelepciunea. Chiar dacă credem că ne fac viața dificilă, uitați asta”, a spus Suvernaul Pontif la Vatican.
Aceasta a fost dorința papei exprimată în discursul său de felicitare a angajaților Vaticanului, prilej cu care el s-a rugat ca Sărbătorile de Crăciun să aducă puțină liniște şi seninătate tuturor celor care sunt copleșiți de griji în această perioadă.
Și în trecut, Suveranul Pontif a declarat că dorește să acorde funcții de conducere femeile în cadrul Statului Papal. Prin această mișcare, Papa Francisc acordă o importanță imensă femeilor în cadrul religiei catolice, cunoscută pentru reprimarea drepturilor femeiești.
În ianuarie, acesta a modificat legea pentru a le permite femeilor să citească liturghia, să fie slujitori în altar sau să împărtășească Sfânta Împărtășanie.
În februarie, Suverul Pontif a numit o femeie în cadrul Sinodului Episcopilor Catolici, prima femeie care a ocupat această funcție vreodată.