Secretul pentru cele mai gustoase sarmale. Rețetă traditională pentru masa de Crăciun

Secretul pentru cele mai gustoase sarmale. Rețetă traditională pentru masa de Crăciun
Foto: Pixabay.com

Sarmalele sunt unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare. Acestea sune nelipsite de pe masa de Crăciun a românilor. Gospodinele caută cea mai bună rețetă de sarmale, însă există câteva secrete pentru gustul delicios al sarmalelor.

Secrete pentru cele mai gustoase sarmale pentru masa de Crăciun

  1. Varza murată nu trebuie să fie prea acră sau prea sărata.
  2. Carnea pentru sarmale ar fi bine să fie una mai grasă deoarece grăsimea face sarmaua fragedă.
  3. Orezul și ceapa dau frăgezime sarmalelor. Proporția ideală este orezul să fie 10% față de cantitatea de carne.
  4. Condimentele de sarmalele se pun după gust: sare, piper, cimbru uscat și boia dulce.
  5. Modelarea sarmalelor se face și ea după preferințe – mai mari sau mici. De multe ori foile de varză dictează dimensiunea sarmalelor.
  6. Organizarea sarmaleor în oală: pe fund se pune un strat de varză acră tocată, câteva rămurele de cimbru uscat și ceapă tocată. Sarmalele se aranjează în straturi și se intercalează cu bucățele de afumătură.

Rețeta tradițională pentru Crăciun

Ingrediente

800 g carne de porc
3 cepe mari
2 linguri ulei
100 g orez
2 verze acre
150 g costiță afumată
100 ml suc de roșii
2 linguri mărar
2 linguri bulion
cimbru
sare
piper măcinat
piper boabe

Mod de preparare

Toacă ceapă cât mai mărunt și călește-o în două linguri de ulei. Adaugă bulionul peste ceapă și lasă la foc încă 2-3 minute, amestecând. Pune ceapa peste carnea tocată, apoi adaugă sare, piper, cimbru, orezul și mărarul tocat mărunt.

Desfă verzele și alege foile, apoi porționează-le încât să obții din fiecare foaie de varză câte 2 foi de sarmale. Umple foile astfel tăiate cu 1-2 lingurițe de compoziție, rulează-le și îndeasă-le la capete. În cratița în care urmează să le gătești, așază întâi un strat de varză (fie foi întregi, fie tocată cât mai mărunt), urmată de bucățele de costiță afumată așezate aleatoriu.

Aranjează sarmalele, formând o spirală cât mai bine îndesată, de pe marginea cratiței către centru. După ce ai umplut un rând, așază un strat de varză tocată mărunt, alte bucățele de afumătură, boabe de piper și un nou strat de sarmale, potrivit retetepractice.ro. Continuă aranjamentul până termini toate sarmalele.

Deasupra pune un ultim strat de varză tocată mărunt, toarnă sosul de roșii și apă, până când lichidul începe să se zărească printre sarmale. Lasă sărmăluțele la foc mic cu capacul pus ușor înclinat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane