Sarmalele sunt unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare. Acestea sune nelipsite de pe masa de Crăciun a românilor. Gospodinele caută cea mai bună rețetă de sarmale, însă există câteva secrete pentru gustul delicios al sarmalelor.
Ingrediente
800 g carne de porc
3 cepe mari
2 linguri ulei
100 g orez
2 verze acre
150 g costiță afumată
100 ml suc de roșii
2 linguri mărar
2 linguri bulion
cimbru
sare
piper măcinat
piper boabe
Toacă ceapă cât mai mărunt și călește-o în două linguri de ulei. Adaugă bulionul peste ceapă și lasă la foc încă 2-3 minute, amestecând. Pune ceapa peste carnea tocată, apoi adaugă sare, piper, cimbru, orezul și mărarul tocat mărunt.
Desfă verzele și alege foile, apoi porționează-le încât să obții din fiecare foaie de varză câte 2 foi de sarmale. Umple foile astfel tăiate cu 1-2 lingurițe de compoziție, rulează-le și îndeasă-le la capete. În cratița în care urmează să le gătești, așază întâi un strat de varză (fie foi întregi, fie tocată cât mai mărunt), urmată de bucățele de costiță afumată așezate aleatoriu.
Aranjează sarmalele, formând o spirală cât mai bine îndesată, de pe marginea cratiței către centru. După ce ai umplut un rând, așază un strat de varză tocată mărunt, alte bucățele de afumătură, boabe de piper și un nou strat de sarmale, potrivit retetepractice.ro. Continuă aranjamentul până termini toate sarmalele.
Deasupra pune un ultim strat de varză tocată mărunt, toarnă sosul de roșii și apă, până când lichidul începe să se zărească printre sarmale. Lasă sărmăluțele la foc mic cu capacul pus ușor înclinat.