Ambasada SUA: Libertatea presei este sub asediu. Trebie să luptăm pentru libera exprimare, democrație și libertate

Ambasada SUA: Libertatea presei este sub asediu. Trebie să luptăm pentru libera exprimare, democrație și libertate
Foto: infopolitic.ro

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA în România, Dean Thompson, a declarat că libertatea presei, fie că e simbolizată de stiloul, camera sau microfonul reporterului, este sub asediu.

Libertatea presei, fie că e simbolizată de stiloul, camera sau microfonul reporterului, este sub asediu. Împreună, trebuie să facem toate eforturile pentru a asigura libertatea presei, libertatea de expresie şi să reiterăm promisiunea noastră de a lupta pentru democraţie şi libertate”, este mesajul lui Dean Thomson, scrie Hotnews.

Jurnalismul poate fi periculos, arată Dean Thomson, care amintește că, în 2014, cel puţin 60 de jurnalişti au fost omorâţi şi mulţi alţii răniţi, hărţuiţi, arestaţi sau ameninţaţi.

Au fost ucişi în timp ce îşi exercitau profesia sau asigurându-se că transmit publicului informaţii despre situaţii dificile sau periculoase. Trebuie sa aplaudăm hotărârea jurnaliştilor de a descoperi adevărul indiferent de mărimea pericolelor la care se expun, indiferent de câte eforturi se fac pentru a-i reduce la tăcere”, se mai arată în declarație. 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. Șeful statului spune că o presă liberă are un rol esențial la consolidarea democrației, drept pentru care românii s-au luptat în 1989. (Detalii aici)

Premierul Victor Ponta le transmite „colegilor din presă”, şi celor care îl critică „indiferent” ce face, mult succes. Jurnaliștii, susține Ponta, pot conta pe el în realizarea unei agende publice constructive pentru societate (Detalii aici)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, că o presă liberă este „cheia” pentru o societate democratică funcțională. (Detalii aici)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`