Viktor Orban nu face pasul înapoi, în ciuda presiunilor de la Comisia Europeană. Premierul maghiar conservator susține că suveranitatea Ungariei nu este negociabilă. Astfel, Guvernul pe care-l reprezintă e obligat să apere identitatea constituţională a țării, chiar dacă prin aceasta vine în contradicţie cu o recentă decizie a Curţii de justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Punctul de vedere a fost exprimat de liderul ungar Viktor Orban într-un articol intitulat „Samizdat 15”, postat de curând, pe internet.
Ungaria se opune deciziei CJUE, care dispune ca statele membre UE să permită accesul migranților ajunși la frontiere. Potrivit lui Orban, poziția stabilită la nivelul CJUE se află în contradicție cu Constituția Ungariei. În acest context, gărzile de frontieră nu vor permite accesul migranților, iar cei care reuşesc să pătrundă ilegal sunt împiedicaţi să rămână. De asemenea, migranţii care cer azil trebuie să aplice din afara Ungariei, precizează premierul.
Curtea constituţională a Ungariei, la care guvernul a apelat după decizia CJUE, a stabilit că executivul „trebuie să apere identitatea constituţională a ţării, chiar dacă aceasta vine în contradicţie cu decizia CJUE” şi că acolo unde instituţiile UE „nu-şi exercită efectiv competenţele comune, îşi pot exercita competenţele autorităţile ţării”, insistă Orban.
În plus, „relaţia dintre migraţie şi demnitatea umană trebuie examinată şi din perspectiva populaţiei istorice existente a ţării”, scrie premierul ungar, vorbind de o „decizie de importanţă istorică, în al cărei centru se află fiinţa şi demnitatea umană, ceva rar văzut în Europa de azi”.
Potrivit lui Orban, în societăţile occidentale individul a fost dezrădăcinat din comunităţile sale. Astfel, premierul a făcut referire la specificul naţional, ce cuprinde sfera „lingvistică, familială şi religioasă”. În acest moment, liderii UE își consideră cetățenii „persoane fără atribute: pot trăi oriunde, pot vorbi orice limbă, se pot închina la orice divinitate”, în timp ce „comunităţile tradiţionale au rămas fără apărare”, potrivit lui Orban.
„Astăzi, europenii nu au dreptul să decidă lângă cine doresc să trăiască în propria lor ţară, chiar dacă imigraţia în masă duce la dezintegrarea comunităţilor tradiţionale care reprezintă baza identităţii lor ca indivizi. În final, în termeni de drepturi fundamentale, astăzi europenii nu au dreptul la ţara lor, limba lor, cultura lor, familia lor şi Dumnezeul lor”, motiv pentru care Curtea Constituţională a luat atitudine, a conchis Orban.
Afirmațiile lui Viktor Orban au făcut făcute în contextul în care la nivelul blocului comunitar, anumiți lideri politici au făcut demersuri pentru transformarea Uniunii Europene în „Statele Unite ale Europei”. Astfel, statele din cadrul alianței ar urma să fie conduse în sistem federal, dintr-un punct de mare influență al alianței politico-economice.