Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, Tod Wolters, a sugerat că NATO ar trebui să desfășoare o prezență militară în România și Bulgaria ca urmare a situației de la frontierele Ucrainei, unde Rusia comasat peste 175.000 de militari în format de luptă ofensiv.
Propunerea a fost prezentată de publicația germană Der Spiegel, care nu l-a citat direct pe generalul american, dar care susține că are informații potrivit cărora Tod Wolters „a cerut o întâlnire a trupelor la granița de Est” a NATO într-o videoconferință cu liderii militari din statele aliate, transmite Reuters.
Dacă s-ar concretiza, mutarea ar presupune extinderea misiunii NATO de prezență avansată sporită, care în prezent se referă la desfășurarea de forțe în estul Poloniei și în zona baltică.
Concret, planul ar viza extinderea prezenței militare a NATO în România și Bulgaria.
NATO a evitat să comenteze materialul publicației germane, însă Reuters a amintit că și România, și Bulgaria au solicitat sporirea prezenței aliate pe teritoriul național.
Alianța Nord-Atlantică, a spus vineri secretarul general Jens Stoltenberg, „va evalua constant nevoia de noi ajustări ale poziției și prezenței noastre, inclusiv în sud-estul regiunii, deoarece trebuie să ne asigurăm că ne putem proteja și apăra întotdeaun aliații împotriva oricărei amenințări”.
În cadrul consultărilor politice pe care le-a avut în 10 decembrie cu președintele american Joe Biden și cu ceilalți lideri ai statelor aliate din Formatul București 9, președintele Klaus Iohannis reitera „necesitatea consolidării prezenței avansate a NATO pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său”, preciza Administrația Prezidențială.
„De asemenea, Președintele României a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între România și SUA”, mai menționa Administrația Prezidențială.