Ministerul Mediului a anunțat, vineri, că transporturile de deșeuri reciclabile vor putea intra în România doar prin 15 puncte de trecere a frontierei și vor avea un traseu stabilit obligatoriu de la graniță până la locul unde se va face reciclarea. Guvernul a adoptat o Hotărâre în acest sens cu noile prevederi. „România nu poate fi groapa de gunoi a Europei”, a punctat Tanczos Barna (UDMR), ministrul Mediului.
Cele 15 puncte de trecere vor fi stabilite printr-un Ordin comun Ministerul Mediului – Ministerul de Interne.
Administraţia Fondului pentru Mediu va trebui să urmărească toate cantităţile de deșeuri care intră în țară şi să se asigure că ele sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care vor ajunge. AFM va pune la dispoziţia utilizatorilor, gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor.
De asemenea, Administraţia va oferi Gărzii Naţionale de Mediu informaţii despre cantităţile de deşeuri din import destinate valorificării strict în instalaţii autorizate.
„Prin acest demers, vom limita la 15 numărul punctelor de frontieră pe unde poate intra în ţară materie primă pentru industria reciclării şi vom crea o bază de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale.
Alături de colegii din MAI am creat cadrul legal pentru a controla foarte minuţios toate aceste transporturi şi pentru a ne asigura că ele conţin exact ceea ce este prevăzut în documentele de transport. Tot ce nu este înregistrat se va întoarce în ţara de provenienţă chiar de la graniţă, iar transporturile se dovedesc a fi în regulă şi care intră în ţară vor fi monitorizate în timp real, până la destinaţie”, a declarat Tanczos Barna.
Într-o postare pe Facebook, acesta a punctat că „România nu poate fi groapa de gunoi a Europei”.
„Cel care este vinovat de arderi ilegale trebuie să facă pușcărie” a mai susținut, vineri, ministrul Mediului.