Henri Gillet: Abia are 40 ani și "Ioana D’Arc a României" deja provoacă panică în cohorta hoţilor de tot felul care au jefuit ţara. Puțini sunt cei care pot fi siguri că nu vor dormi în pușcărie a doua zi

Henri Gillet: Abia are 40 ani și "Ioana D'Arc a României" deja provoacă panică în cohorta hoţilor de tot felul care au jefuit ţara. Puțini sunt cei care pot fi siguri că nu vor dormi în pușcărie a doua zi
Foto: adevarul.ro

Cel mai mare dușman al României se află în interior. Profitând de dezordinea provocată de accesul la o libertate prost înțeleasă a distrus o societate care cu greu își găsea reperele. În tot acest timp postdecembrist românii nu au avut nicio reacție împotriva acestui dușman – corupția.

Pentru că atunci când vorbim despre lupta anticorupție ne gândim la Kodruța Kovesi, jurnalistul Henri Gillet o numește pe Kovesi, “Ioana D’Arc a României” și susține că procurorul șef DNA a devenit cea mai cunoscută și cea mai de temut femeie din România.

Vin jurnalişti din America să-i ia interviuri. Modestă, plină de viaţă, gravă, dar zâmbitoare, tânăra femeie, divorţată, s-ar lipsi de lumina reflectoarelor. Ameninţată neîncetat, nu se poate deplasa decât acompaniată de gărzi de corp. Impresionantă prin calmul ei, animată de o determinare fără limite, tânăra magistrată e hotărâtă să-şi ducă sarcina la bun sfârşit: să debaraseze România de corupţi. Recâştigându-şi încrederea în instituţiile lor, românii o urmează. Numărul afacerilor delictuoase semnalate de DNA a crescut cu trei sferturi într-un an. Un alt semn care nu înşală: partidele populiste care prosperă în Europa Occidentală sunt inexistente aici”, scrie jurnalistul pe Adevărul.

Henri Gillet subliniază că puțini sunt cei care pot fi siguri că nu vor dormi în pușcărie a doua zi.

Din 2013, de când a venit în funcţie Kovesi, vedem sute de miniştri, parlamentari, prefecţi, primari, judecători, înalţi funcţionari, oameni de afaceri, ziarişti etc. care ies din biroul lor încătuşaţi pentru a fi duşi în faţa magistraţilor. Şi nu e o glumă: 90% din anchetele făcute de DNA duc la o condamnare, în timp ce media europeană este de 75%, cu o treime de pedepse a fi executate imediat”, a mai spus jurnalistul.

Are abia 40 de ani Laura Codruţa Kovesi, tânăra procuror-şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, şi deja provoacă panică în cohorta hoţilor de tot felul care au jefuit ţara”, a mai spus jurnalistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`