Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru încă 18 luni de haos din cauza COVID-19, avertizează directorul medical al Angliei. Chris Whitty vorbește despre dezvoltarea unor noi vaccinuri

Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru încă 18 luni de haos din cauza COVID-19, avertizează directorul medical al Angliei. Chris Whitty vorbește despre dezvoltarea unor noi vaccinuri
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Rob Pinney

Marea Britanie se poate aștepta la încă 18 luni de haos din cauza COVID-19, până ce va fi dezvoltat și lansat un vaccin care să ofere protecție împotriva tuturor variantelor de SARS-CoV-2, a avertizat directorul medical al Angliei, prof. Chris Whitty, potrivit Daily Mail.

Directorul medical al Angliei: Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru încă 18 luni de haos din cauza COVID-19

Specialistul spune că se așteaptă să apară undeva la jumătatea lui 2023 un vaccin universal care să poată să combată tulpini multiple de virus, dar și o serie de medicamente antivirale noi, care ar reduce masiv presiunea pe care o resimte sistemul sanitar britanic de sănătate (NHS).

Între timp totuși, spune el, miniștrii britanici vor fi nevoiți să se bazeze pe restricții sociale dacă variante rezistente la vaccin vor amenința să copleșească NHS.

„Dacă e să fac o proiecție în viitor, aș anticipa că într-un număr de ani, posibil 18 luni, posibil ceva mai puțin (…) vom avea vaccinuri polivalente care vor acoperi o gamă mult mai largă (de variante virale, n.r.)”, le-a spus prof. Chris Whitty deputaților din Comisia de sănătate.

„Și vom avea probabil o serie de antivirale (…) și o varietate de alte contramăsuri”, a continuat expertul britanic.

Producătorii de vaccinuri au lucrat cu discreție la dezvoltarea unor seruri anti-COVID-19 polivalente, concepute să ofere imunitate împotriva mai multor variante, însă toate sunt în faza timpurie de dezvoltare și mai au mult până la etapa studiilor clinice.

Cele 18 luni vehiculate de directorul medical al Angliei reprezintă un termen mult mai optimist decât cel oferit de alți specialiști în sănătate publică. Spre exemplu, subcomitetul Nervtag avertiza guvernul britanic săptămâna trecută că boala COVID-19 va reprezenta o amenințare pentru NHS timp de cel puțin cinci ani de zile.

Mai multe state europene înregistrează un trend pandemic alarmant, cum este și cazul Italiei. Singura excepție de pe continent este, cel puțin pentru moment, România, iar medicul Radu Țincu a pus această situație pe seama faptului că țara noastră a avut un val 4 ceva mai intens, ceea ce acum ne protejează în dezvoltarea valului 5.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`