Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat, joi, în cadrul unei intervenții telefonice la postul B1Tv, interviul dat de Șeful Direcției Juridice a Serviciului Român de Informații, Dumitru Dumbravă, în care acesta afirmă că serviciul urmărește un dosar chiar și după ce a informat DNA-ul și dosarul ajunge în instanță, până la o sentință definitivă.
„SRI a fost mut în ultima jumătate de ani. Eu am reproșat mereu că SRI nu face eforturi să fie un serviciu friendly, mai puțin secretor. Și deodată ne trezim cu un interviu dat de un oficial al SRI, e clar că a fost aprobat. La SRI, și mai ales la un SRI mai puțin vorbăreț decât ar trebui, e clar că a fost aprobat.
O chestiune mai ciudată e că a apărut pe un site (..) de care eu nu am auzit. Într-o atmosferă de emoție colosală, adică e o întrebare de genul când o să trec cu copilul meu de 6 ani pe lângă sediul SRI, din câte știu e prin pădurea Băneasa, nu cred că te duci acolo (..) SRI a vrut să transmită un mesaj, din cauză că autorea nu a pus întrebările care trebuie, nu am aflat ce trebuia. Noi știam că SRI dădea informații DNA, care le prelua și în fine (..) domnul Dumbravă spune că SRI urmărește un dosar și după ce l-a dat la DNA, până la sentința definitivă. Dar cum urmărește acest dosar? Că el a intrat la judecător, la justiția independentă, cum îl urmărea? Sesizez eu CSM că e o atingere adusă la independența justiției. Deci, urmărește și cum se judecă, până la sentință, SRI ne dă un semnal că avem mai multe probleme cu justiția. Eu întreb încă o dată: cum urmărește SRI-ul un dosar? interceptează judecătorii, trimite pe cineva în sală? Am pus o întrebare omenească”, a declarat Cristoiu.
Șeful Direcției Juridice a Serviciului Român de Informații, Dumitru Dumbravă, a declarat că, cei care își numară banii luați din mită crezându-se imuni ar trebui să știe că „statul și-a dezvoltat sistemul imunitar”.
Generalul Dumbrava vorbește, într-un interviu acordat site-ului juridice.ro, printre altele, și despre activitatea desfășurată de SRI în combaterea corupției din randul magistraților, procurorilor sau judecătorilor.
Totodată, acesta consideră corupția o problemă de securitate națională și spune că această problemă a intrat de curând în prortofoliul SRI.
Fenomenul corupţiei, ca ameninţare la adresa securităţii naţionale, a intrat relativ recent în portofoliul SRI. Încercăm să ne convingem că este doar o etapă, determinată de persistenţa acestui fenomen social şi, mai ales, de consecinţele grave pe care le generează, dată fiind amploarea sa deosebită, cu forme variate şi complexe manifestate la toate nivelurile societăţii.