Grecia cere teste Covid negative tuturor călătorilor care intră în țară

Grecia cere teste Covid negative tuturor călătorilor care intră în țară
Atena, Grecia / Foto: Pixabay.com

Grecia va cere tuturor celor care călătoresc în țară, inclusiv celor din alte țări din Uniunea Europeană, să prezinte un test PCR efectuat în termen de 48 de ore de la sosire, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății din țară.

Grecia va cere tuturor călătorilor care sosesc în țară teste PCR

Măsura vine la doar o zi după ce Italia a impus o cerință similară, declanșând o oarecare respingere din partea UE față de mișcarea unilaterală, scrie Reuters.

Decizia Greciei face parte din eforturile guvernului de a controla pandemia de Covid pe fondul îngrijorărilor legate de noua variantă omicron, a spus ministerul, potrivit Reuters.

Cerința intră în vigoare la 6 a.m., ora locală, pe 19 decembrie, cu singura excepție care se aplică călătorilor care au rămas în altă țară pentru mai puțin de 48 de ore.

Grecia continuă să înregistreze creșteri zilnice mari ale noilor cazuri de coronavirus, precum și un număr mare de noi spitalizări și decese.

Comisia Europeană a declarat miercuri că țările ar trebui să informeze UE în prealabil cu privire la modificările regulilor de călătorie legate de Covid.

Purtătorul de cuvânt Christian Wigand a spus că „pentru a menține o abordare coordonată”, națiunile UE sunt obligate „să informeze comisia și celelalte state membre cu 48 de ore înainte de fiecare dată când decid să impună restricții suplimentare”. El a adăugat că UE a reamintit Italiei despre această obligație.

Persoanele care vin în Italia din alte state UE trebuie să prezinte un test negativ

Persoanele care sosesc în Italia din alte state UE vor fi nevoite să prezinte un test negativ la infecția cu SARS-CoV-2, conform ordinului semnat de ministrul italian al Sănătății. Până la acest act normativ era suficient să prezinte certificatul digital de vaccinare.

Noua regulă pentru intrarea în Italia se îndepărtează de abordarea unitară europeană în ceea ce privește călătoriile și pune autoritățile de la Roma într-o poziție divergentă față de autoritățile de la Bruxelles.

Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei Europene, le-a spus marți jurnaliștilor că eventuale condiții suplimentare de călătorie trebuie să fie justificate „pe baza situației reale”. Abordările individuale din partea statelor membre riscă să submineze încrederea în măsurile care au fost luate la scară europeană și care se aplică în mod egal în întregul bloc comunitar, a explicat oficialul, potrivit Politico.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`