Chec cu fructe uscate, confiate și nuci, desertul preferat al bucătarilor pentru sărbătorile de iarnă

Chec cu fructe uscate, confiate și nuci, desertul preferat al bucătarilor pentru sărbătorile de iarnă
sursa foto: savoriurbane

Checul vienez cu nuci, alune și fructe confiate, deshidratate – este una dintre cele mai spectaculoase rețete de sărbători. Află cum se prepară un chec pufos cu multe fructe deshidratate, rețeta ideală de Crăciun și Anul Nou.

Ingrediente

  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 100 g faina
  • coaja de lamaie
  • ⅓ lingurita cuisoare pudra
  • ½ lingurita scortisoara pudra
  • un praf de sare
  • 50 g migdale
  • 50 g nuci si/sau alune
  • 50 g alune
  • 50 g samburi de caise
  • 50 g stafide
  • 50 g ciocolata de menaj
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 50 g rahat
  • 50 g coaja de lamaie confiata
  • 50 g fructe confiate
  • 4 linguri de rom
  • 2 plicuri zahar vanilat sau 2 lingurite extract de vanilie

Pentru decor:

  • 50 g unt topit
  • 50 g zahar praf vanilat

Modul de preparare

Pentru prăjitura cu fructe, mai întâi scoateți untul din frigider cu aproximativ 2 ore înainte de utilizare, astfel încât să ajungă la temperatura camerei. Acest lucru face mai ușor și mai rapid să-l bateți până devine cremos.

Acum continuă – alegeți o variantă. Varianta 1: Amesteca bine untul cu zaharul pana cand amestecul devine pufos. Apoi adăugați treptat ouăle și amestecați puțin. Varianta 2: Se bate zaharul cu oul pana devine spumoasa si abia apoi se adauga untul si se amesteca pana devine cremos.

Se adauga apoi zaharul vanilat si se bate totul pana devine pufos. Apoi amestecați pentru scurt timp sucul de lămâie și apoi făina. Aveți grijă să nu amestecați prea mult, altfel masa se poate dezintegra din nou.

La final, puneți masa pufoasă pe o tavă mare, colțoasă, pregătită cu hârtie de copt și acoperiți cu fructe relativ dens. Apăsați puțin fructele. Inainte de coacere se incinge cuptorul si se presara prajitura sau mai ales fructele cu zahar pudra. Coacem la aproximativ 170°C aproximativ 50 de minute până când prăjitura devine maro aurie.

Atentie: pentru coacere – ca in general – nu folositi aer cald, ci caldura de sus si de jos!

Caisele, prunele sau cireșele pot fi folosite ca topping de fructe pentru prăjitura cu fructe. Sau chiar amestecat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`