Tensiuni în Bosnia | Ministerul român de Externe „face apel la renunţarea la retorica secesionistă” după ce Parlamentul entității Srpska a votat retragerea din instituțiile centrale ale statului Bosnia și Herțegovina

Tensiuni în Bosnia | Ministerul român de Externe „face apel la renunţarea la retorica secesionistă” după ce Parlamentul entității Srpska a votat retragerea din instituțiile centrale ale statului Bosnia și Herțegovina
Foto: wikipedia.or

Ministerul român de Externe și-a exprimat preocuparea față de situația din Bosnia şi Herţegovina. MAE a transmis că susține suveranitatea şi integritatea teritorială a statului Bosnia și Herțegovina, precum și parcursul său european.

Reacția vine după ce Parlamentul entității Republica Srpska a votat retragerea din instituțiile centrale ale statului Bosnia și Herțegovina. Tendințele secesioniste au fost denunțate de comunitatea internațională.

MAE, reacție a situația din Bosnia și Herțegovina

„Ministerul român al Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea în contextul adoptării, la 10 decembrie 2021, de către Adunarea Națională a entităţii R. Srpska, din Bosnia și Herțegovina (BiH), a unui set de concluzii menite a prefigura un transfer de competențe de la nivel central la nivelul entități, fiind stabilit un termen de șase luni pentru pregătirea cadrului legal necesar reglementării formării instituțiilor entității. Această evoluţie reprezintă o provocare la adresa cadrului normativ și politic stabilit de Acordurile de Pace de la Dayton, cu potenţiale consecinţe negative asupra stabilității regionale”, a transmis MAE, într-un comunicat.

Ministerul a mai transmis că susține pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a statului Bosnia și Herțegovina, precum şi parcursul european al acestei țări.

MAE a mai atras atenția că apărarea interesului tuturor cetățenilor Bosniei și Herțegovina trebuie să fie în responsabilitatea liderilor politici.

„Ministerul român al Afacerilor Externe susţine reluarea dialogului constructiv între toţi liderii politici şi face apel la renunţarea la retorica secesionistă, precum şi la concentrarea eforturilor asupra reformelor necesare procesului de aderare europeană”, se mai arată în comunicat.

Ce s-a întâmplat în Bosnia și Herțegovina

Pe 10 decembrie, Adunarea Națională a Republicii Sprska (regiune autonomă locuită majoritar de sârbi) a adoptat o serie de concluzii menite a asigura un transfer de competențe de la nivelul central al Bosniei și Herțegovina la nivelul entităţii.

Parlamentul Republicii Srpska a însărcinat Guvernul Republicii Srpska ca în șase luni să trimită spre examinare și adoptare legile care vor permite buna funcționare a Republicii Srpska și, de asemenea, să organizeze retragerea din trei instituții centrale ale statului Bosnia și Herțegovina: Armată, Justiție și Administrație fiscală.

Parlamentul Republicii Srpska a adoptat și ”Declarația privind principiile constituționale”, prin care se solicită Guvernului Republicii Srpska ca, în coordonare cu președintele Republicii Srpska, să elaboreze textul Constituției Republicii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`