Ambasada Statelor Unite la București s-a arătat „profund îngrijorată” după decizia Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț, din cauza a două filmulețe postate de acesta pe Tik Tok.
Ambasada a punctat că „o justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă” și a încurajat Guvernul Ciucă să continue reformele judiciare și anticorupție necesare.
„Cetățenii români merită un sistem de justiție independent”, a mai transmis Ambasada SUA.
„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător.
Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, a transmis Ambasada SUA, într-o postare pe Facebook.
Luni, Secția pentru judecători a CSM a votat excluderea din magistratură a judecătorului clujean Cristi Danileț. Acesta a contestat decizia la Curtea Supremă. Până se judecă această contestație, însă, magistratul nu poate profesa și nici nu e plătit, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al CSM.
Cătălin Predoiu (PNL), ministrul Justiției, a susținut că CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme.
În schimb, USR a criticat dur decizia CSM și a anunțat că se va adresa Comisiei Europene.
„Ceea ce se întâmplă la Inspecția Judiciară și la Secția pentru judecători a CSM este, totodată, și rodul semnalelor politice transmise pas cu pas către sistemul judiciar: menținerea SIIJ, blocajul din jurul legilor justiției, eliminarea discursului anticorupție sau păstrarea lui Lucian Netejoru la conducerea Inspecției judiciare în ciuda activității controversate și a bilanțului care marchează ineficiența acestei structuri”, a declarat Stelian Ion (USR), fostul ministru al Justiției.