Mortalitatea COVID-19 în România, cu 12% mai mare decât media UE. Numărul real al deceselor e oricum probabil mai mare decât cel oficial, spune Comisia Europeană (DOCUMENT)

Mortalitatea COVID-19 în România, cu 12% mai mare decât media UE. Numărul real al deceselor e oricum probabil mai mare decât cel oficial, spune Comisia Europeană (DOCUMENT)
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Dirk Waem

De la începutul pandemiei și până la sfârșitul lui august 2021, România a avut o medie a deceselor la un milion de locuitori cu 12% mai mare decât media UE, arată Comisia Europeană în profilul de țară din raportul Starea Sănătății în UE. În plus, spune Executivul comunitar, numărul real de decese COVID-19 este probabil mai mare decât bilanțul raportat oficial, din cauza testării limitate, dar și din chestiuni ce au ținut de stabilirea cauzei decesului în debutul pandemiei.

Profilul de țară al României pentru 2021 în cadrul raportului Starea Sănătății în UE poate fi consultat integral AICI

Comisia Europeană: Mortalitatea COVID-19 în România, cu 12% mai mare decât media UE.

Comisia Europeană atrage atenția că, în România, numărul de decese COVID-19 nu include nici decesele indirecte posibile – spre exemplu, cele care survin din accesul redus la serviciile de sănătate pentru pacienții non-COVID-19 și din faptul că mai puține persoane caută tratament din cauză că se tem să nu contracteze virusul.

„Indicatorul excesului de mortalitate (definit ca număr de decese care depășește numărul așteptat pe baza datelor din anii anteriori) poate oferi o unitate de măsură mai largă a deceselor directe și indirecte din cauza COVID-19, care e mai puțin afectată de chestiuni ce țin de testare și de înregistrarea cauzei deceselor. Per total, excesul de mortalitate între începutul lui martie și sfârșitul lui decembrie 2020 (39.000 de decese) a fost mai mult decât dublă față de decesele COVID-19 raportate (16.000). O posibilă explicație pentru această diferență este capacitatea de testare limitată din România, care e posibil să fi lăsat cazuri pozitive neidentificate. În plus, accesul la îngrijirea spitalicească non-COVID-19 se poate să fi fost îngreunată de presiunea pe care a resimțit-o sistemul din tratarea cazurilor COVID-19, ceea ce a condus la rate mai mare ale excesului de decese non-COVID-19”, se mai arată în raport.

Comisia Europeană a vorbit și despre campania națională de vaccinare anti-COVID-19 și spune că, deși a fost întârziată de problemele din aprovizionare, ea a început relativ bine. Executivul comunitar consideră că guvernul a implementat o strategie comprehensivă și coerentă de comunicare, însă acoperirea vaccinală a fost limitată de ezitarea populației.

Potrivit raportului, România a reușit să își extindă semnificativ capacitatea de testare în primul val pandemic, dar chiar și așa rata de testare a rămas mică față de media UE.

Ratele mari de pozitivare din al doilea și al treilea val au indicat că această capacitate de testare nu a reușit să țină pasul cu viteza transmiterii comunitare, mai susține Comisia Europeană. În plus, presiunea pe spitale a sbuminat accesul la tratament non-COVID-19.

La cel mai recent bilanț pandemic – cel de luni, 13 decembrie – România a înregistrat 494 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 45 de decese COVID-19, dintre care opt anterioare intervalului de referință.

De la debutul campanie de vaccinare anti-COVID-19, la nivel național au primit măcar o doză de ser 7,85 milioane de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)
16:42 - Amenzi uriașe în urma controalelor ANSVSA din supermarketuri și hipermarketuri. Ce nereguli au găsit inspectorii în magazine
16:21 - IPJ Brăila rămâne în continuare șără șef: Note de 2,66 și 4,81 obținute de cei doi candați la concursul de ocuparea postului
16:04 - Călin Georgescu a recunoscut, într-un final, că a fost la herghelia de la Ciolpani, sâmbătă seara, alături de Horațiu Potra. “Eu am fost acolo pentru că m-au solicitat ei”
15:58 - Reacțiile tricolorilor după ce și-au aflat adversarii din preliminariile CM 2026. Ianis Hagi: „Atât am de zis!”
15:38 - Drulă: Cerem Guvernului Ciolacu să aducă bugetul în Parlament. Deocamdată, cifrele arată rău, de aceea discuțiile pe reforme și pe investiții merg prost
15:36 - Greșeala pe care a făcut-o un pensionar. Așa a pierdut sute de lei, la pensie, la Mica Recalculare. Ce document trebuie completat, de fapt (FOTO)
15:15 - Mircea Lucescu, după ce a văzut grupa României din preliminariile CM 2026: Nu e ușor. Calificarea se joacă cu mult entuziasm și sper să ajungem la Mondial
15:15 - Horațiu Potra, mercenarul apropiat de Călin Georgescu, lăsat liber. A scăpat de controlul judiciar. Decizia nu mai poate fi contestată