Legea privind alegerea primarilor într-un singur tur îi favorizează doar pe edilii aflați în funcție și îndepărtează orice șansă a independenților, scrie jurnalistul Mircea Marian, într-un articol pe Evenimentul zilei.
Jurnalistul se arată mirat de faptul că USL-ul s-a refăcut, neoficial, foarte ușor atunci când a fost vorba de apărarea intereselor baronilor locali, deoarece majoritatea primarilor în funcție știu că dacă alegerile locale se vor desfășura în două tururi, riscă să pățească la fel ca Ponta, astfel făcând presiuni asupra puterii centrale ale partidelor.
“Majoritatea primarilor aflați în funcție știu că, dacă alegerile vor fi în două tururi, riscă să pățească la fel ca Ponta, așa că au făcut presiuni asupra conducerilor centrale ale partidelor pentru a legifera alegerile într-un singur tur. Inițial, PNL s-a opus – pentru că știa că PSD va fi marele câștigător, având cei mai mulți primari în funcție – dar ulterior a cedat presiunilor din teritoriu. Urmare a acestei cartelizări, vom avea primari aleși cu votul a 20% din electorat sau poate chiar mai puțin. Este omorâtă din fașă orice șansă a independenților. Pentru accederea în consiliile locale s-a menținut bariera de 5% – tot pentru a bloca partidele mici și pe independenți”, scrie Mircea Marian.
“Trăgând linie, noua legislație electorală este de fapt un pas înapoi. S-a văzut această situație și la momentul la care președintele României a respins legea privind finanțarea partidelor: marile noutăți erau că era eliminat controlul Curții de Conturi, iar banii negri erau spălați sub formă de „împrumut în numerar”. De aceea sunt extrem de sceptic și cu privire la viitoarea lege a alegerilor parlamentare”, mai relatează Mircea Marian.
Jurnalistul mai notează că înainte de a aproba legea prin care primarii sunt aleși într-un singur tur, să se gândească ce ar fi însemnat pentru el și pentru România ca alegerile prezidențiale să se fi terminat pe 2 noiembrie 2014.
Vă reamintim că în cursa pentru fotoliul de președinte de la Palatul Cotroceni, Victor Ponta a luat în primul tur 40,44%, iar Iohannis doar 30,37%. Chiar dacă meciul părea decis, la 16 noiembrie situația s-a schimbat radical, iar liderul PSD a pierdut la o diferență de aproape zece procente.