Listeria monocytogenes, o bacterie extrem de periculoasă care poate afecta atât sistemul nervos, cât și sistemul digestiv, a fost detectată „la două produse specifice sărbătorilor de iarnă, respectiv mușchi țigănesc și urechi de porc snacks”, a precizat Mihai Ponea, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, luni, la Știrile B1 TV cu Andreea Moraru.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Ca urmare a controalelor dispuse de ANSVSA în această perioadă, s-a detectat în urma acestui control oficial Listeria monocytogenes la două produse specifice sărbătorilor de iarnă, respectiv mușchi țigănesc și urechi de porc snacks. Aproape două tone din aceste produse au fost retrase de la comercializare. Distribuția acestor produse a fost făcută pe câteva state membre, Italia, Germania, Belgia, Spania, și în peste 10 județe din România. S-au dispus imediat controale la aceste unități, prin sistem rapid de alertă am notificat celelalte state europene, iar pe această cale atrag atenția comercianților și marilor rețele care comercializează produse și preparate din carne de porc în această perioadă să depoziteze, să transporte să manipuleze aceste produse în condițiile prevăzute de lege, că altfel avem situații de acest gen”, spune oficialul.
ANSVSA a dispus și informarea consumatorilor.
„Astfel, dacă cetățenii au în dulap, în frigider aceste două produse contaminate cu Listeria, sunt rugați de îndată să îl readucă în magazin să își primească banii, sau îl arunce de îndată. Menționăm că această bacterie, Listeria monocytogenes, este extrem de periculoasă, este una din cele mai mari provocări ale lumii în acest moment în ceea ce privește bacteriile datorită mobilității pe care o are și datorită ravagiilor pe care le poate face atât la sistemul nervos, cât și la sistemul digestiv prin toxiinfecții alimentare extrem de grave” a adăugat Mihai Popnea.
Întrebat dacă și în cazul bacteriei Listeria se aplică reomandarea de a pregăti alimentele foarte bine din punct de vedere termic, el a explicat: „Nu, nu este cazul. Vorbim de salmonella când este prezentă în carnea de pasăre și carne de porc și care o tratăm termic, dar în această situație vorbim de produs gata de mâncat. Sunt produsele ready to eat, cum sunt mușchiul țigănesc, preparatele de porc, tobă. Ele sunt deja spre consum, de aceea este riscul extrem de mare în ceea ce privește apariția toxiinfecțiilor alimentare și nu numai la sistemul digestiv, cât și la cel nervos. Ce este important, că această bacterie se poate lupta cu organismul până la 30 de zile, adică este foarte greu să efectuăm și ancheta epidemiologică să ne dăm seama că e de la produsul x pe care l-am mâncat acum trei săptămâni”.