Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu blufează, iar acțiunile sale reprezintă variante prin care încearcă să impună o anume stare de fapt, a explicat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și actual președinte al PMP, vineri seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu, unde a vorbit și despre dialogul SUA-Rusia, dar și despre posibilitatea de a fi reîmpărțite zonele de influență.
„Vreau să vă spun – sigur, este o concluzie personală dintr-o experiență în conducerea unor instituții la un moment dat din România, dar mai ales din negocierea directă, pe text, cu Federația Rusă. Vladimir Putin nu blufează. Tot ceea ce acționează, poate nu are neapărat consecințele preconizate la un moment dat, dar reprezintă variante prin care încearcă să impună o anume stare de fapt. Din această perspectivă, ce pot să vă spun, sigur, nu era Vladimir Putin la conducerea Federației Ruse, dar din 1992, când a fost războiul din Transnistria, toate crizele deschise au fost în jurul Mării Negre, iar preocupările majore de apărare a securității și de descurajare din partea Alianței Nord-Atlantice s-au organizat și s-au decis în jurul Mării Baltice”, a declarat președintele PMP.
Fostul șef al diplomației române a explicat că „acest tip de joc este unul extrem de sofisticat, pe mai multe planuri”.
„Intervenția în Georgia în 2008-2009, să nu uităm, a fost făcută pe fundalul crizei datoriilor suverane. În acest moment, America pare într-adevăr concentrată pe zona Indo-Pacific – China, iar europenii sunt destul de divizați, inclusiv în ceea ce privește relațiile cu Federația Rusă, și aici mai adăugăm și problema energiei. Trebuie văzut un context larg – de ce și cum acționează, și care sunt așteptările. Astăzi se discută de faptul că Moscova este nemulțumită pentru că la un moment dat, în 2015, și-a oprit ofensiva în Ucraina, în condițiile în care Germania și Franța au promis un anume tip de înțelegere prin care parlamentul de la Kiev, parlamentul ucrainean, asigura un tip de autonomie lărgită zonei Donbas-Lugansk. Parlamentul de la Kiev a refuzat o astfel de decizie și a luat o altă hotărâre, și anume cererea de integrare în NATO. În acel moment, Federația Rusă a făcut un pas în față”, a adăugat Cristian Diaconescu.