VIDEO. Florin Cîțu apără multinaționalele: Au plătit bani la buget în perioada de criză, când nu venise nimeni cu bani de acasă. Nu trebuie să penalizăm companiile / „Taxa de solidaritate” ar afecta peste 330 de firme

VIDEO. Florin Cîțu apără multinaționalele: Au plătit bani la buget în perioada de criză, când nu venise nimeni cu bani de acasă. Nu trebuie să penalizăm companiile / „Taxa de solidaritate” ar afecta peste 330 de firme
Foto: Inquam Photos / George Calin

Președintele PNL, Florin Cîțu, continuă să se opună cu vehemență așa-numitei taxe de solidaritate, care ar afecta peste 330 de firme cu cifre de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro. Liderul liberalilor, care declara recent că o astfel de taxă „nu se justifică” în contextul economic din România, spune că nu înțelege de ce statul român ar trebui să „penalizeze” companiile multinaționale, când acestea au sprijinit bugetul de stat în perioada restricțiilor care au închis economia.

Florin Cîțu (PNL) apără companiile multinaționale și se opune „taxei de solidaritate”

„Ştiţi foarte bine că există o directivă care va creşte impozitarea companiilor în toată lumea la 15%, o directivă care cred că va fi din 2023. Ceea ce nu văd eu, şi aici e vorba de principiu, în perioada aceasta de criză 2020-2021 să ştiţi că aceste companii pe care noi astăzi vrem să le penalizăm prin această taxă au plătit şi în avans în aprilie 2020 pentru a avea noi bani la buget, când economia a fost închisă. Nu au fost alte companii, nu a venit nimeni cu bani de acasă (…). Aceste companii au plătit bani în avans la buget tocmai pentru a avea bani să plătim pensii şi salarii. Eu cred că nu este un comportament normal din partea statului român să vină astăzi să penalizeze aceste companii pentru că nu am înţeles de ce. Care ar fi destinaţia acestor surse şi de ce ar trebui să facem acest lucru acum? Aştept în continuare explicaţii, vedem, discutăm cu mediul de afaceri”, a explicat liderul PNL, miercuri, la Parlament.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Propunerea de a introduce așa-numita taxă de solidaritate a fost formulată în coaliție de președintele UDMR, Kelemen Hunor, care dorește ca măsură să se aplice pe o perioadă de un an de zile. Măsura ar fi susținută și de PSD.

O analiză realizată de Profit.ro arată că această taxă ar lovi peste 330 de companii mari, printre care Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman și Carrefour.

Spre exemplu, Dacia ar urma să plătească la bugetul de stat încă 37 de milioane de euro, în timp ce OMV Petrom ar trebui să dea alte 30 de milioane de euro.

Practic, în jur de jumătate dintre companiile din România vor plăti impozite mai mari la statul român dacă se introduce impozitul pe cifra de afaceri în locul celui pe profit, însă una din trei firme riscă să intre în insolvență din cauza poverii fiscale tot mai mari, potrivit Profit.ro.

Propunerea nu este o premieră și a fost vehiculată și în timpul guvernării PSD-ALDE, în 2017, când ministrul Finanțelor de la acel moment, Ionuț Mișa, avansa o taxă de 2%, dar din fondul de salarii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`