Octavian Jurma, despre Omicron: Incidența în spitalele din Africa de Sud și-a schimbat profilul. Faptul că o să avem mai mulți tineri și copii în spitale o să creeze mai multă panică într-o țară ca România decât faptul că ne mor bătrânii (VIDEO)

Octavian Jurma, despre Omicron: Incidența în spitalele din Africa de Sud și-a schimbat profilul. Faptul că o să avem mai mulți tineri și copii în spitale o să creeze mai multă panică într-o țară ca România decât faptul că ne mor bătrânii (VIDEO)
Foto: Octavian Jurma / Facebook

Datele culese din Africa de Sud arată că incidența în spitale și-a schimbat profilul odată cu apariția variantei Omicron, a explicat cercetătorul Octavian Jurma, marți seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, unde a atras atenția că există o creștere rapidă a numărului de internări în cazul minorilor infectați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Octavian Jurma, pe B1 TV, despre varianta Omicron a SARS-CoV-2

Referitor la viteza de răspândire a variantei Omicron, expertul a explicat: „Din păcate, Africa de Sud are un profil foarte asemănător cu România, o rată mică de vaccinare și o rată foarte mare de infectare după valul Delta. Diferența este că la ei populația este mult mai tânără decât la noi, dar plecând de la această premisă vedem că în mai puțin de 10 zile numărul de cazuri mediu la șapte zile a trecut de la câteva sute la câteva mii, deci de la sub 500 la peste 7.500 de cazuri pe zi și acum au deja vârfuri de 16.000. Avem o evoluție fulminantă, care vedem că începe să se regăsească și în secvențierile pe care le fac țări cu rată mare de supraveghere genomică, cum sunt Marea Britanie și Danemarca, unde vedem o rată de dublare de trei zile”.

„Asta înseamnă că în România, dacă plecăm de la un 500 de cazuri, când e maximul la care putem coborî, (…) la sfârșitul unei săptămâni, deci după două rate de dublare, am avea 2.000 de cazuri pe zi – dacă începem luni cu 500, terminăm duminică cu 2.000. Dacă începem iarăși cu 2.000 în săptămâna următoare, putem ajunge la 8.000 în a doua săptămână. Dacă începem cu 8.000 în a treia săptămână, putem termina săptămâna cu 32.000. Acesta este genul de evoluție”, a adăugat Octavian Jurma.

În ceea ce privește situația din Africa de Sud, el a spus: „Cel mai îngrijorător profil de până acum, felul în care incidența în spitale, internările noi în spitale, la noi nu se raportează aceasta, și-a schimbat profilul. Avem o rată mult mai rapidă de creștere în zona 0-4 ani, 20-29 și 30-39 de ani, dar și o creștere remarcabilă în zona 10-19, mult peste profilul Delta”.

Întrebat dacă se poate spune că vestea bună este că varianta Omicron afectează mai multă lume, dar infectează cu precădere populația tânără, care este mai puțin vulnerabilă în fața COVID-19, Octavian Jurma a adăugat: „Așa este, asta este poate cumva un profil spre care ne așteptam ca virusul dintr-un anumit punct de vedere să fie forțat să migreze către zona tânără. Aici, evident, tinerii sunt mai robuști și rata de deces este mai mare. Nu e neapărat o veste bună în sine, cât pentru noi, ca populație, faptul că o să avem mai mulți tineri și copii în spitale în definitiv o să creeze mai multă panică într-o țară ca România decât faptul că ne mor bătrânii, dar într-adevăr este prea devreme să vedem rata de mortalitate, pe de altă parte, în Africa de Sud pentru că și ei sunt foarte timpuriu la debutul curbei și abia din această săptămână așteptăm numărul de decese”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`