Ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat, marţi, că motivul creşterii preţului gazelor naturale este o speculaţie pe piaţă, făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom.
„Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piata făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2.
Noi estimăm că, după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei Nord Stream 2, preţurile gazelor naturale vor scădea”, a afirmat ministrul.
„Iarna aceasta va fi ca și iarna trecută, ca și acum două ierni, ca și acum trei ierni, pentru că aceeași capacitate de extracție, ba din contră, mai mare o avem acuma de gaze naturale din depozite decât iarna trecută.
Singura diferență e că nu se mai rezervă anticipat capacități de interconectare, de intrare, iar după părerea noastră și a altor colegi de-ai mei din statele membre (UE) este că este o modalitate de a sensibiliza piața și a ține prețul sus”.
Virgil Popescu a spus că după accidentul din vară de la Azomureş, combinatul a funcţionat la jumătate din capacitate.
„A funcţionat doar cu linia 4 pentru că, dacă vă aduceţi aminte, a fost un accident la Azomureş pe linia 3. Deci funcţiona la jumătate din capacitate. Contractul lor de gaze la un preţ foarte bun expira la 31 decembrie şi au luat decizia să oprească o lună sau două luni de zile şi să-şi mute reviziile care erau planificate în vară tocmai pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale, să o mute în perioada aceasta de iarnă”, a spus Virgil Popescu.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu există semnale în momentul de faţă că alţi mari producători s-a afla în situaţia Azomureş, care a anunţat, luni, că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.
„Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, cu ministrul Agriculturii, pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli. Ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi, desigur, împreună vom găsi soluţii. Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează şi cred că ministrul Energiei poate să dea mai multe detalii tehnice legate de modul în care vom găsi soluţii împreună cu Azomureş să reporneaască producţia”, a spus Ciucă într-o conferinţă de presă susţinută la Bilciureşti, în judeţul Dâmboviţa.