Într-un interviu pentru ziare.com, conferențiarul universitar Armand Gosu, analist specializat în spațiul ex-sovietic și associate fellow la România Energy Center, a afirmat că România beneficiază de un tratament special din partea Rusiei, însă Moscova nu consideră România un interlocutor autonom. Acesta susține totodată că ne aflăm deja într-un război, dar unul diferit, unul în care psihosfera devine câmp e luptă.
Referitor la amenințările Moscovei la adresa României, acesta susține că Rusia a menajat România încă de la invadarea Crimeei până astăzi. În plus, alegerea lui Iohannis ca președinte a avut un efect pozitiv.
“Ceea ce presa a numit „amenințări” sunt de fapt primele declarații mai contondente, generate de manevrele militare care se desfasoară în România, la care participă militari americani și din alte țări NATO. Firul roșu urmărit de presa rusă este critica prezenței americane din România. Adesea, atunci când sunt probleme care privesc România, Moscova nu considerâ Bucureștiul un interlocutor autonom, ci incearcă să discute cu Washingtonul direct.”
Conferențiarul mai susține că această diferență de tratament din partea Rusiei vine din faptul că „România nu s-a poziționat tranșant în spirijinul Maidanului, cum a făcut Polonia pentru c[ n-a avut niciodata empatie față de Ucraina. Ministrul român de Externe n-a fost implicat în tratativele de la Kiev, unde Bucureștiul conteaza prea puțin, iar Traian Basescu avea o aversiune personală față de ministrul de Externe polonez, Sikorski, foarte activ în negocierile dintre protestatari și președintele Ianukovici, din ianuarie-februarie 2014.
Întrebat despre riscul ca Putin să atace una sau mai multe dintre țările NATO, Armand Gosu susține că Razboiul a inceput deja.
„Se duce pentru minile oamenilor. Este un război pentru care Occidentul nu pare pregatit. E o viziune nouă, în care „psihosfera” este teatru de război principal. Asta ce înseamnă? Că îți cunoști dușmanul atât de bine, încât îi frunizezi informații special pregătite astfel încât el să ia voluntar o decizie predeterminată, pe care tu, inițiatorul acțiunii, o dorești”, susíne expertul.
Iar când vine vorba despre ce pot să facă statele NATO în acest context acesta este de părere că războiul se va transfera din „psihosfera”, adica din cel de-al patrulea teatru de operațiuni, mintea omului, în celelalte, adică în aer, apa și pe uscat. Ceea ce nu inseamna că va deveni război convențional. Din contra, Rusia va face orice ca să evite un razboi convențional”, mai spune acesta.