Ceaiuri din plante medicinale – Beneficii pentru imunitate și sănătate

Ceaiuri din plante medicinale – Beneficii pentru imunitate și sănătate

În anotimpul rece, multe persoane se confruntă cu stări de nervozitate și anxietate, suferă de frisoane, dureri de cap și pot fi predispuse la răceală și gripă, mai ales dacă au un sistem imunitar slab. Astfel de probleme se pot preveni cu un stil de viață echilibrat și cu ajutorul ceaiurilor din plante medicinale.

Ceaiuri pentru creșterea rezistenței organismului

Ceaiul de măceșe crește imunitatea organismului și previne îmbolnăvirea, arată un studiu realizat de cercetători în 2011. Măceșele conțin vitamine A, C și E, reduc inflamația (pentru că au compuși galactolipide și polifenoli cu acțiune antioxidantă și antiinfamatorie). Acest ceai are și efect calmant, este un bun remediu pentru durerile articulare, sau a simptomelor de osteoartrită.

Ceaiul de cimbru este un bun remediu pentru afecțiuni respiratorii, pentru răceală, tuse și gripă. Ceaiul de cimbru ameliorează durerea, calmează tusea și durerea de gât, reduce congestia nazală, are efect antioxidant, antiinflamator și proprietăți expectorante. De asemenea, acest ceai este bun și pentru sistemul nervos, scade nivelul de colesterol din sânge și crește imunitatea organismului. O cană de ceai de cimbru reduce stresul, durerile abdominale și oferă o stare de bine.

Ceaiuri pentru răceală și gripă

Cele mai comune simptome în caz de gripă sunt: durerea de cap, oboseala, febra, senzația de epuizare, durerea de gât, frisoanele, durerile musculare.

Ceaiul de busuioc ajută în prevenirea și tratamentul răcelii și a gripei. Această plantă are proprietăți antibacteriene, antialergice, antivirale, antifungice, antispasmodice și antiseptice. În medicina populară, ceaiul de busuioc se folosește pentru tratamentul:

  • Bolilor pulmonare, bolilor tractului respirator
  • Infecțiilor virale și bacteriene
  • Bronșitei, colesterolului ridicat.

Ceaiul de ghimbir este recomandat în caz de răceală și gripă, ajută și în tratamentul afecțiunilor tractului gastro-intestinal, la îmbunătățirea circulației sanguine și normalizarea funcției glandei tiroide.

Există și alte remedii naturale pentru răceală și gripă, ce conțin plante și care sunt ușor de administrat. De exemplu se poate folosi:

  • Sucul de coacăze negre care conține acid malic, vitamina C, antocianine, flavonoide cu efect antioxidant
  • Sirop de muguri de pin pentru tuse, afecțiuni respiratorii, bronșite și boli pulmonare
  • Supliment de Echinaceea cu proprietăți imunostimulatoare
  • Supliment de propolis pentru creșterea imunității organismului
  • Supliment de curcumina pentru funcționarea normală a sistemului imunitar și menținerea sănătății oaselor și articulațiilor
  • Vitamina C Forte sau Redoxon pentru creșterea rezistenței organismului; există Redoxon cu zinc, vitamina C și D, care crește imunitatea și ajută în lupta împotriva stresului oxidativ.

Pentru ca să te vindeci destul de rapid, poți folosi și nurofen răceală și gripă care este un tratament simplu în ziua de azi, ce poate ameliora simptomele de durere de gât, congestie nazală, cefalee, febră, inflamație, dureri musculare și articulare.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii australieni, zincul ar putea ajuta în reducerea simptomelor produse de infecțiile tractului respirator, de sinuzită, răceală, pneumonie și gripă. Cercetătorii au explicat faptul că acest mineral este important pentru sănătate (recuperarea organismului), pentru funcționarea sistemului imunitar și producția de hormoni.

Zincul are efect antioxidant și antiinflamator, ajută în prevenirea și combaterea stresului oxidativ și a mutației celulelor cancerigene. Acest mineral este un remediu pentru presiunea arterială crescută, mai spun cercetătorii. El ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge și deci menține sănătatea inimii, a sistemului circulator.

În caz de răceală sunt recomandate suplimentele de zinc și vitamina C.

Astfel de remedii naturale pot fi utilizate în diferite situații preventive și curative, de tratament a multor afecțiuni și boli (ex. răceală, gripă); ele au rolul de a crește rezistența organismului și de a preveni agravarea simptomelor. Cu ajutorul lor se obțin o serie de beneficii, cum ar fi: ai mai multă energie și poți scăpa de stările de stres și oboseală, îți îmbunătățești echilibrul gastrointestinal, scapi de durerile de stomac și indigestie și în plus îți poți reduce și anumite afecțiuni ale pielii (iritații, dermatită, acnee).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:13 - „O veveriţă are mai multe drepturi decât o fată în Afganistanul de astăzi”. Discursul ținut de Meryl Streep, cu ocazia Adunării Generale a ONU
23:57 - Cele mai bune ceaiuri pentru un somn odihnitor. Ce alte beneficii au
23:49 - Accident grav în Caraș-Severin. Un bărbat a murit după o coliziune frontală între două mașini
23:32 - Sora lui Kim Jong Un a criticat prezența unui submarin nuclear american în portul din Busan. Consideră că este o ambiție de „de a-şi arăta forţa şi de a spori ameninţarea”
23:26 - Rareș Bogdan: Ciolacu minte pentru că îi este frică de baronii PSD care l-au luat captiv. PSD vrea toată puterea și este un pericol mortal pentru România
23:14 - Mihai Daraban (CCIR): Cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului este cifra de la import. INS ar trebui să fie mult mai deschis pieței (VIDEO)
23:10 - Patru bărbați suspectați că ar fi distribuit ilegal conținut pe internet au fost duși la audieri. Ar fi piratat transmisiuni ale posturilor de televiziune și alte platformelor de streaming
23:02 - O femeie din Bistrița-Năsăud a fost tâlhărită și aruncată din mașină de către șoferul care o luase la ocazie. Bărbatul a fost prins de polițiști
22:49 - Mihai Daraban (CCIR): Un brand românesc cu valoare adăugată mare nu prea avem. Acesta este păcatul țărilor foste comuniste, care dintr-o anumită relaxare au devenit subcontractori la marile concerne vest-europene (VIDEO)
22:39 - Cum poți să începi să economisești bani în fiecare lună fără să renunți la lucrurile care îți plac