Liderii europeni negociază pentru deschiderea unui reprezentanțe diplomatice în Afganistan

Liderii europeni negociază pentru deschiderea unui reprezentanțe diplomatice în Afganistan
Talibanii patrulează Panjshirul după ce au recăpătat controlul asupra văii. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Statele europene negociază pentru deschiderii unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, a declarat sâmbătă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Ne gândim la o organizare a mai multor ţări europene (…) la un loc comun pentru mai mulţi europeni, care ar permite ambasadorilor noştri să fie prezenţi”, a spus preşedintele la Doha, înainte de a pleca spre Jeddah, în Arabia Saudită, în cadrul unui turneu de două zile început vineri în zona Golfului, potrivit Reuters.

Iniţiativa diplomatică ar fi „un demers diferit de recunoaşterea politică sau dialogul politic cu talibanii (…) vom avea o reprezentanţă imediat ce o putem deschide”, a explicat Macron, adăugând că mai trebuie lucrat la problemele de securitate.

Între timp, Franţa a anunţat vineri, că a încheiat cu ajutorul Qatarului o misiune de evacuare din Afganistan. Acest efort a însemnat evacuarea a 300 de oameni, majoritatea afgan.

Noul regim instalat la Kabul nu a fost recunoscut oficial

Noua conducere din Afganistan nu a fost deocamdată recunoscută oficial până acum de nicio țară europeană sau de SUA, din cauza nerespectarii angajamentelor privind includerea altor grupări politice şi etnii şi garantarea drepturilor femeilor şi ale minorităţilor.

Ambasadele occidentale de la Kabul s-au închis în vara anului 2021 şi diplomaţii au fost retraşi în timp ce talibanii cucereau capitala. Ulterior, aceştia au instalat un guvern interimar ai cărui membri sunt supuşi unor sancţiuni de către Statele Unite şi ONU.

După un dialog cu talibanii, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a indicat că ar putea deschide o misiune în Afganistan. Un comunicat arăta că „delegaţia UE a subliniat că posibilitatea stabilirii unei prezenţe minime pe teren la Kabul, care nu ar implica recunoaşterea, va depinde direct de situaţia de securitate, precum şi de decizii efective ale autorităţilor de facto care să permită UE asigurarea unei protecţii adecvate a personalului şi a clădirilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:46 - CTP, despre plecarea lui Călin Georgescu la Frankfurt: După ce a „suveranizat” până ne-a sterpezit dinții, se duce și cerșește Uniunii Europene să îl pună Președinte al României (VIDEO)
19:45 - Cum a rămas o femeie fără 700 de lire și fără produsul pentru care plătise. Ce a primit în locul laptopului comandat
19:33 - Jandarmeria dezminte un fake-news care circulă în legătură cu protestul organizat de Călin Georgescu, ce va avea loc vineri în fața sediului CCR
19:21 - Când va fi sfințită Catedrala Neamului. Slujba va fi oficiată de Patriarhul Daniel și Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului
19:03 - Un alt adolescent din Tulcea și-a pus capăt zilelor. Mesajul tulburător pe care l-a lăsat
19:01 - Vlad Gheorghe: Iohannis este în afara mandatului și politic, și juridic. El e pe „împuternicire” / Conform legii, alegerile nu puteau să aibă loc mai târziu de trei luni de la 21 decembrie 2024 (VIDEO)
18:54 - Postările politice, reintroduse pe Instagram și Threads. De când se va implementa această regulă
18:49 - Motivul pentru care prețul locuințelor în România a explodat. Greii din industria de beton, amendați drastic de Consiliul Concurenței. Ce s-a descoperit
18:35 - 220.000 de găini sacrificate și aproape 6 milioane de ouă distruse, după depistarea unui focar de salmonella în Vaslui
18:21 - Dani Mocanu, condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare cu executare, într-un dosar ce implică infracțiuni grave. Manelistul trebuie să achite și o amendă penală de 150.000 de lei