Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)

Daniel Funeriu, despre testarea COVID a copiilor: Dacă elevii și profesorii germani pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați / E nevoie de un efort suplimentar al tuturor / Anul școlar trebuie prelungit (VIDEO)

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a declarat vineri, pentru B1 TV, că, date fiind pierderile generate de pandemia în învățământ, este esențial ca elevii să meargă la școală, iar anul școlar să fie prelungit în vară. Cât despre testarea copiilor pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus, Funeriu a precizat că dacă germanii au reușit să rezolve problema, ar trebui să putem și noi.

Declarațiie au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Daniel Funeriu, despre testarea elevilor pentru depistarea infecției cu coronavirus

Fostul ministru a explicat cum a fost rezolvată în Germania problema testării COVID a elevilor.

„Trebuie să fim cartezieni, trebuie să fim raționali. Vă amintiți că acum ceva vreme s-au achiziționat teste din acelea pentru care e luat eșantionul din nas și toată lumea a fost împotrivă, nimeni n-a vrut să testeze copiii ba că e invaziv, ba că e dificil. Situațiile excepționale cer eforturi suplimentare din partea tuturor. Suntem într-o situație excepțională.

Eu compar cu situația din Germania, băiatul meu învață acolo. Din mai, el e testat de trei ori pe săptămână. Copiii se testează singuri de trei ori pe săptămână, la începutul orelor, cu teste similare cu acestea (luate de România). Nu e nicio problemă. Copiii s-au amuzat un pic la început, dar apoi lucrurile au decurs normal.

Ei fac la școală. Sigur că asta necesită un mic efort suplimentar din partea profesorului: să vină cu punga, elevii să arunce aceste teste.

Dacă copiii și profesorii nemți pot să facă acest lucru, nu cred că suntem noi mai slab dotați. Sigur, e un efort suplimentar, dar situația e excepțională. Opinia mea e că e util și bun pentru societate ca fiecare dintre noi să-și asume un efort suplimentar”, a declarat Daniel Funeriu.

Acesta a precizat că și un copil de 6 – 7 ani se poate testa singur: „Va lua asta ca joc după ce face de două – trei ori”.

Funeriu a mai spus că elevul testat pozitiv e izolat, iar clasa intră și ea în izolare când sunt înregistrate două cazuri într-o singură săptămână. Elevii din școală care au intrat în contact cu cei din clasa respectivă trebuie să rămână și ei acasă.

Daniel Funeriu insistă: Copiii trebuie să meargă la școală

Fostul ministru a declarat că pierderile generate de pandemie în învățământ sunt uriașe, deci e esențial ca elevii să meargă la școală. Niciun efort nu e prea mare în acest scop, a punctat acesta.

„Lucrul care mi se pare exențial: copiii trebuie să meargă la școală. Pierderile din primul an al pandemiei au fost uriașe. Le vom vedea mult timp de caum înante. Deci niciun efort nu e prea mare pentru a ne duce copiii la școală în siguranță.

Problema e de ce abia acum, în decembrie, ajung testele. De ce nu s-a făcut acest lucru din aprilie – mai, când au apărut testele?”, a mai afirmat fostul ministru.

Funeriu a mai precizat și că anul școlar ar trebui prelungit: „Având în vedere cât s-a pierdut în pandemie, nu pot înțelege de ce nu prelungim anul școlar pe vară, când sunt mai puține cazuri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:44 - Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane din Alba și Sălaj. Se circulă în condiții de iarnă
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”