Continuă problemele cu livrarea testelor COVID în școli: Unele firme s-au retras. Când ar putea ajunge kiturile

Continuă problemele cu livrarea testelor COVID în școli: Unele firme s-au retras. Când ar putea ajunge kiturile
Foto: Pixabay

Continuă problemele cu livrarea în școli a testelor de salivă pentru depistarea COVID. Din cele nouă milioane de teste din primul lot, în unitățile de învățământ vor ajunge doar cinci milioane, informează Digi24.

Probleme cu livrarea testelor COVID în școli

S-a ajuns aici deoarece o parte dintre firmele care au participat la licitație s-au retras, argumentând că prețurile testelor au crescut între timp, iar ele nu mai au aceeași putere de cumpărare ca la momentul demarării licitație.

În plus, ele nu pot asigura nici transportul testelor din China, țara de origine.

Când vor ajunge testele COVID în școli

Autoritățile au transmis că testele ar trebui să ajungă în școli pe 24 noiembrie, dar sursele Digi24 spun că acestea vor veni abia vineri, 26 noiembrie. Cum guvernul ar putea stabili că ziua de 29 e liberă, testarea s-ar putea face abia din 2 decembrie.

Testarea se poate face atât de către părinți, acasă, cât și la școală. În acest ultim caz va fi nevoie de completarea unui formular de liber consimțământ din partea părinților.

De ce sunt importante testele COVID pe bază de salivă

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că aceste teste nu sunt foarte precise, dar trag un semnal de alarmă, iar elevii care primesc un rezultat pozitiv pot fi apoi testați și cu teste PCR.

„Aceste teste au cea mai mică acuratețe, dar ele îți oferă o presortare, trag un semnal de alarmă asupra acelor cazuri în care sunt suspiciuni. Ele nu sunt folosite pentru raportare în Coronaforms, tocmai din cauza lipsei de acuratețe. Ele trebuie să fie confirmate ulterior prin teste antigen sau PCR rapide”, a explicat Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`