Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna aceasta ar putea fi aleși noi președinți la Camera Deputaților și la Senat (VIDEO)

Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna aceasta ar putea fi aleși noi președinți la Camera Deputaților și la Senat (VIDEO)

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, luni, că săptămâna aceasta e posibil să fie ales un nou președinte la Camera Deputaților, dar și un nou lider la Senat. În acest moment, Camera nu are un președinte plin, iar la Senat conduce Anca Dragu (USR).

Declarațiile au fost făcute înaintea unei ședințe a conducerii PSD, în care liderii social-democrați urmează să valideze rezultatele negocierilor purtate weekendul acesta cu PNL și UDMR pentru formarea noului guvern.

Ciolacu, despre negocierile cu PNL și noile conduceri de la Senat și Cameră

„O să propun ambele variante, care partid va da primul premier și care sunt condițiile și ce negocieri au avut loc. Cel mai important e ce au românii de câștigat, faptul că se termină o instabilitate politică generată de vechea guvernare de dreapta”, a declarat Ciolacu, înainte de începerea unei noi ședințe în PSD.

Acesta a precizat că după consultările de la Cotroceni de azi va urma o nouă ședință în PSD, în care vor fi discutate propunerile de miniștri.

Întrebat dacă vineri va fi votat noul președinte al Camerei Deputațior, Marcel Ciolacu a răspuns: „Există un calendar și e psoibil acest lucru. Și noul președinte de la Senat”.

Chestionat dacă va fi el noul președinte la Cameră, Ciolacu a răspuns: „Haideți să vedem ce hătărâsc colegii mei”.

Întrebat dacă-l vede pe Florin Cîțu, președintele PNL, la conducerea Senatului, Ciolacu a spus: „Haideți să vedem ce hotărâm în primul rând noi”.

Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR

În urma negocierilor de weekendul trecut dintre cele trei partide s-a stabilit că UDMR păstrează Ministerele Dezvoltării, Mediului și Sportului, PNL și-a asigurat ministerele Justiției, Internelor, Educației, Externelor, Fondurilor Europene, Digitalizării și IMM-urilor și Turismului, iar PSD va avea Secretariatul General al Guvernului, Finanțele, Transporturile, Munca, Sănătatea, Apărarea, Agricultura, Economia, Cultura și Ministerul Familiei.

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă e propunerea de premier a PNL, iar propunerea PSD e președintele partidului, Marcel Ciolacu. Dacă PNL va da acum premierul, PSD va primi 10 ministere, PNL – 8 şi UDMR – 3. Rotația premierilor se va face pe 1 iulie 2023. Atunci, PSD va prelua şefia Guvernului și se va schimba numărul de portofolii.

Luni, partidele sunt chemate la consultări cu președintele Klaus Iohannis. PSD, PNL și UDMR vor să se prezinte cu o propunere unică de premier, deci trebuie să decidă până atunci dacă primul la rotativă e Ciucă sau Ciolacu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`