Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este de părere că perioada de reținere a unei persoane ar trebui majorată de la 24 la 48 de ore, scrie Mediafax.
Plenul CSM consideră necesar ca durata reținerii să fie menționată în Codul de procedură penală, nu în Constituție, motivul fiind că „acest lucru ar permite o mai mare supleţe într-o eventuală procedură de modificare, în ipoteza în care practica ar demonstra insuficienţa termenului stabilit”.
„Această durată maximă de 48 de ore nu ar comporta probleme din perspectiva Convenţiei europene a drepturilor omului, de altfel, la nivel european fiind prevăzute durate maxime ale reţinerii mai mari de 24 de ore, de 48 dacă nu chiar de 72 de ore. În acest sens, dispoziţiile art. 5 parag. 3 din Convenţie prevăd că aducerea în faţa judecătorului sau a unui alt magistrat împuternicit prin lege să exercite atribuţii judiciare trebuie să fie făcută de îndată ce o persoană este lipsită de libertate, în vederea evitării dispunerii unei măsuri arbitrare sau nejustificate şi protejării acesteia împotriva relelor tratamente ce ar putea fi aplicate în perioada detenţiei”, potrivit CSM.
CSM apreciază această mărire a duratei ca fiind rezonabilă și în parametrii a ceea ce CEDO numește „de îndată”.