Medicul Brădişteanu, achitat în dosarul de corupţie: "Acest caz nu trebuie uitat când vorbim de justiție. Procurorii să evite să se întoarcă la hei-rupismul din perioada în care doreau să fie pe placul liderilor de la putere"

Medicul Brădişteanu, achitat în dosarul de corupţie: "Acest caz nu trebuie uitat când vorbim de justiție. Procurorii să evite să se întoarcă la hei-rupismul din perioada în care doreau să fie pe placul liderilor de la putere"

Medicul Șerban Brădișteanu a fost achitat definitiv în data de 15 aprilie de Curtea de Apel București pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în legătură cu achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare.

Curtea de Apel a respins apelul declarat de DNA și a menținut decizia de achitare dată în ianuarie 2014 de Tribunalul București.

Șerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție la 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitații.

Potrivit DNA, în perioada 2001 — 2002, Șerban Brădișteanu, în calitate de președinte al comisiei de evaluare la o licitație pentru achiziția de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiției, ar fi atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar și a Spitalului „Prof. dr. Constantin Angelescu”.

Anchetatorii susțineau că Șerban Brădișteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveția și BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreționară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În schimb, medicul ar fi primit în conturile unei firme off-shore sumele de 500.000 dolari și 3.594.333 euro.

Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitație, printre care și medicul Șerban Brădișteanu, a fost dispusă de DNA la 4 mai 2006. Ceilalți membri ai comisiei — Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăușanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu și Florica Topologeanu — au fost ulterior scoși de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăției lor.

În acest context, jurnalista Simona Ionescu afirmă că DNA a înregistrat “un eșec”. Aceasta amintește, într-un editorial pentru EVZ, că pe parcursul celor 8 ani de judecată, unele instanțe l-au achitat pe Brădișteanu, altele au pasat dosarul de colo-colo. “Tot timpul, însă, trona suprema acuzație: >. Procurorii susțineau și că au descoperit că >”.

În baza acestei informații, unii jurnaliști s-au pronunțat că o parte din bani a ajuns la premierul Adrian Năstase.

Traian Băsescu a avut mai multe ieșiri publice în ultima perioadă în care a arătat că justiția nu face distincția între arestul preventiv, decis de judecători pe baza unor proceduri, și procesul pe fond, unde se prezintă probele procurorilor, se audiază martori și avocații își fac apărarea.

“Intervențiile fostului președinte, din ultima perioadă, exact așa trebuie înțelese, și nu interpretate ca fiind un atac la adresa Justiției. Nu a făcut-o nici când i-a fost arestat fratele, nu o face nici acum, când spune că are încredere în Elena Udrea că nu e vinovată de tot ce i se pune în cârcă. Vorbește însă acum despre ceea ce nu putea spune atunci când era președinte al statului și când ar fi fost acuzat de imixtiune în treburile Justiției. Fără nicio ezitare a afirmat că, atunci când vor fi epuizate toate căile de atac ale unui inculpat, iar judecătorii vor decide că este vinovat, el va crede în decizia Justiției. A făcut-o chiar în emisiunea de la Realitatea, unde niciunul dintre jurnaliștii prezenți nu și-au amintit de achitarea lui Brădișteanu, a medicului de la Maternitatea Giulești, a vameșilor de la Otopeni, ba chiar a nefericitului Țundrea, închis 12 ani pentru o crimă pe care nu o comisese”, scrie Ionescu.

„Procurorii DNA trebuie să fie lăsați să-și facă treaba independent de clasa politică, să-i adune pe corupți în baza probelor temeinice , dar să evite să se întoarcă la hei-rupismul din perioada în care doreau să fie pe placul liderilor de la putere. Doar prin profesionalism vor face istorie”, conchide jurnalista Simona Ionescu.

De asemenea, medicul Șerban Brădișteanu a fost condamnat luni la un an de închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru favorizarea lui Adrian Năstase.
 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`