Cum își propune Uniunea Europeană să interzică produsele ce provin din defrișările din Amazon

Cum își propune Uniunea Europeană să interzică produsele ce provin din defrișările din Amazon

Conform noilor reguli dezvăluite miercuri, Comisia Europeană intenționează să interzică vânzarea produselor agricole realizate pe terenuri defrișate și degradate, arată euronews.

Lista inițială a produselor alimentare vizate include soia, carnea de vită, uleiul de palmier, cacao și cafea, precum și lemnul.

Mișcarea, concepută în conformitate cu European Green Deal, este o încercare de a se asigura că pădurile din întreaga lume rămân intacte și continuă să absoarbă dioxid de carbon pe măsură ce cresc.

Cum va funcționa?

Întreprinderile de toate dimensiunile, de la multinaționale la IMM-uri, care comercializează cele șase produse selectate vor fi obligate să respecte regulile, care funcționează în conformitate cu un sistem de trasabilitate.

Companiile vor fi rugate să colecteze informații detaliate, inclusiv coordonate geografice, despre ferma sau plantația în care sunt produse bunurile lor, pentru a dovedi că respectă cerințele regulamentului. Aceste informații vor fi transmise digital autorităților naționale de reglementare.

Dacă o companie nu reușește să demonstreze că produsele sale sunt legale și fără defrișări, i se va interzice să le plaseze oriunde în interiorul pieței unice europene, care cuprinde cele 27 de state membre împreună cu Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

În cazul în care compania nu respectă regulile și merge mai departe cu produsul neconform, autoritatea națională de reglementare poate aplica sancțiuni pe baza daunelor aduse mediului, poate confisca marfa ilegală și chiar poate confisca veniturile obținute din vânzarea acesteia.

Ce alte produse vor fi vizate?

Inițial, regulamentul va acoperi șase produse: soia, carne de vită, ulei de palmier, cacao, cafea și lemn.

Regulile includ și unele produse derivate, precum ciocolată, pudră de cacao, piele, placaj, cutie-paleți, butoaie și rame din lemn pentru tablouri, oglinzi și fotografii.

Comisia Europeană consideră că consumul UE al acestor mărfuri agravează cel mai mult defrișările. Potrivit World Wildlife Fund (WWF), blocul este al doilea cel mai mare importator de defrișări din lume, doar după China și peste India și Statele Unite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:39 - Kremlinul amenință Republica Moldova cu războiul: „Orice pericol la adresa Transnistriei va fi considerat atac împotriva Rusiei”
20:36 - Mark Rutte insistă ca țările NATO să cheltuiască mai mult de 2% pentru înarmare: „Nu sunt sigur că, în următorii 4-5 ani, vom mai fi în siguranță”
20:35 - Veste cruntă pentru Adriana Bahmuțeanu. Instanța a decis: Fiii ei rămân în grija fratelui vitreg. Ce program de vizită va avea vedeta
20:05 - „Nu mă pot opune” / Klaus Iohannis va nominaliza un premier PSD, potrivit surselor din Administrația Prezidențială
20:01 - Cu siguranță Moscova poate lucra cu administraţia Trump, spune adjunctul lui Lavrov
20:01 - Unul dintre alimentele preferate de români în sezonul rece, mai scump cu 20%. Comercianții negociază prețul pentru ca oamenii să și-l poată permite
19:43 - Diana Mardarovici (PNL): Cred că declarațiile lui Toni Greblă și modul în care, în ultima vreme, a ales să comunice au ridicat niște semne de întrebare și au decredibilizat instituția. Ar fi bine să-și dea demisia! (VIDEO)
19:34 - Cristian Tudor Popescu explică de ce USR nu va intra la guvernare: „Așa și-au făcut socoteala. Nu intrăm, ca să nu luăm toată mizeria care urmează acum”
19:29 - Alec Baldwin spune că vrea să dezvăluie „ceea ce s-a întâmplat cu adevărat” pe platourile de filmare de la Rust
19:25 - Dan Capatos, despre întâlnirile cu Călin Georgescu. Ce crede prezentatorul TV despre candidatul independent