Prețurile la produsele alimentare și nealimentare au crescut galopant în România, în anul 2021. Țara noastră a înregistrat a patra cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană în octombrie, potrivit datelor oficiale publicate miercuri, 17 noiembrie 2021, de Eurostat.
La nivelul UE, rata anuală a inflației a crescut de la 3,6%, la 4,4% în luna precedentă. Cele mai mari cifre au fost înregistrate în Lituania – 8,2%, urmată de Estonia – 6,8%, Ungaria – 6,6% și România – 6,5%.
România se află pe locul al patrulea în UE din punct de vedere al creșterii inflației față de luna precedentă, cu 1,3%. Lider este Belgia, cu 1,8%, urmată de Lituania, cu 1,7% și Spania, cu 1,4%.
La nivelul UE, rata anuală a inflației a crescut de la 3,4% în septembrie, la 4,1% în octombrie.
Potrivit INS, rata anuală a inflației a urcat la 7,9% în octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 11,39%, cele nealimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.
Mircea Coșea anticipează dezastrul pentru România, în baza inflației explozive și a politicilor eșuate ale Guvernului.
„Deficitul balanței comerciale este enorm, importăm enorm, pentru că nu putem să valorificăm producția noastră, aruncăm pe câmp zarzavaturile pe care țăranii la plantează. Este o crimă economică acest lucru, atunci când ai resurse, să le arunci. Nu avem capacitatea de a reduce aceste împrumuturi enorme.
Deficitul contului curent este din ce în ce mai mare. Cifrele care ni se prezintă, adică deficitul contului curent, deci rata de îndatorare, care nu a depășit 50% din PIB, este falsă. PIB-ul a crescut nu pentru că am produs mai mult, ci pentru că este inflație. Este o situație foarte gravă”, a mai transmis Coșea.