Un studiu publicat în revista Nature confirmă: Oamenii din epoca de piatră erau mai inteligenţi decât noi

Un studiu publicat în revista Nature confirmă: Oamenii din epoca de piatră erau mai inteligenţi decât noi

Un studiu al unor cercetători chinezi, publicat recent in revista Nature Human Behavior, demonstrează că oamenii care au trăit în paleolitic pe teritoriul Europei aveau o inteligenţă genetică mai mare decât europenii de azi. Acelaşi lucru fusese susţinut acum mai bine de zece ani de românul Constantin Creţan, care a demonstrate în mai multe articole de specialitate că inteligenţa oamenilor din Europa a scăzut constant după perioada paleotică.

Dovezi că genele care favorizează inteligenţa sunt în scădere în ultimii 12.000 – 13.000 de ani

Articolul de acum al cercetătorilor chinezi arată evoluţia la nivel genetic a 870 de trăsături umane din paleolitic până în prezent şi poate fi citit integral AICI.

Un grafic al evoluţiei genetice a inteligenţei apare în FIG S12C de AICI.

Autorii studiului au numărat direct variantele genetice care favorizează inteligenţa în genomul oamenilor care au trăit în diferite epoci pe teritoriul Europei şi au găsit o scadere a acestor variante în ultimii 12.000-13.000 de ani.

Românul Constantin Creţan a demonstrat încă din 2010 că IQ-ul oamenilor de astăzi este mai mic ca al celor din paleolitic

Un articol al românului Constantin Creţan propunea, încă din 2016, o demonstraţie genetică indirectă a scăderii inteligenţei europenilor după perioada paleolitică. El a arătat că există o corelaţie inversă a IQ-ului actual al populaţiilor europene cu moştenirea genetică neolitică a acestor populaţii, ceea ce implică faptul că intrarea în neolitic a provocat o scădere a inteligenţei genetice. Studiul lui Constantin Creţan, publicat în Mankind Quarterly, poate fi citit integral AICI.

Încă din 2011, într-o postare pe blog, Constantin Creţan propunea prima demonstraţie genetică a scăderii inteligenţei în Europa după perioada paleolitică, observând faptul că există o corelaţie inversă între proporţia de cromozomi Y mosteniţi de la neolitici şi IQ-ul actual al populaţiilor europene.

Într-o carte tipărită în 2010, Constantin Creţan susţinea deja scăderea inteligenţei după perioada paleolitică, bazându-şi demonstraţia, între altele, pe faptul că în regiunile în care oamenii au trecut mai devreme la agricultură IQ-ul actual e mai mic.

In 2012, Gerald Crabtree propunea, de asemenea, o demonstraţie genetică a scăderii inteligenţei după perioada paleolitică. Crabtree arăta că în ultimele milenii s-a produs în genomul uman o acumulare importantă de mutaţii defavorabile pentru inteligenţă, în urma relaxării selecţiei naturale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`