Fostul ministru Dan Șova, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul „CET Govora”

Fostul ministru Dan Șova, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul „CET Govora”
Foto: Hepta.ro / Inquamphotos / Photographer: Ovidiu Micsik

Dan Șova, fost senator și ministru al Transporturilor, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul „CET Govora”. Decizia luată miercuri de judecătorii Curții de Apel nu este definitivă.

Mihai Bălan, fost director al CET Govora, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, transmite Agerpres.

Dosarul „CET Govora”. Dan Șova, condamnat de Curtea de Apel la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență

Dan Șova mai primise o condamnare de trei ani de închisoare în același dosar în iunie 2018, la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă avea să fie eliberat din penitenciar după doar șase luni pentru că pedeapsa i-a fost anulată pe baza deciziei CCR, care constatase nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători la ÎCCJ. Astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, unde fostul ministru al Transporturilor a primit o pedeapsă mai mare.

Sentința prevede că din această pedeapsă se vor scădea perioadele petrecute de Dan Șova în arest preventiv și arest la domiciliu între 3 decembrie 2015 și 8 februarie 2016, respectiv cea petrecută în închisoare pe baza primei condamnări între 20 iunie și 19 decembrie 2018.

Totodată, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 100.000 de euro de la Dan Șova, fiind menținut sechestrul pe bunurile sale până la concurența acestei sume.

Instanța a admis și acţiunea civilă exercitată de CET Govora SA – Râmnicu Vâlcea, obligându-l pe Mihai Bălan la plata sumei de 1.056.141 lei.

Procurorii anticorupție spuneau că, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, fostul senator a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător pentru a trafica influența sa reală pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât șeful instituției să asigure perfectarea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Potrivit DNA, Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, a mai precizat DNA, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, Dan Șova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În a doua perioadă contractuală Dan Șova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 de eurp. Cea mai mare parte a banilor primiți, spune DNA, au fost orientați în mod direct către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`