Germania, a doua țară europeană care ia în considerare carantina pentru nevaccinați, după Austria

Germania, a doua țară europeană care ia în considerare carantina pentru nevaccinați, după Austria
Sursa foto: Freepik

Cele trei partide care vor forma următorul guvern al Germaniei au convenit în weekend să înăsprească restricțiile legate de coronavirus, ca răspuns la o creștere record a infecțiilor.

Carantina pentru nevaccinați ar putea fi introdusă și în Germania

Social-democrații de centru-stânga (SPD), Verzii și CDU au propus noi reguli mai blânde în parlament joia trecută, provocând indignare în rândul unor părți ale populației și a experților medicali, pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc vertiginos în Germania. Luni, autoritățile de sănătate publică din țară au raportat un record de 303 noi infecții la 100.000 de locuitori în decurs de o săptămână, scrie politico.eu.

Răspunzând criticilor, părțile au convenit asupra unor măsuri stricte pentru cei nevaccinați, inclusiv obligarea acestora să facă un test negativ înainte de a călători cu autobuzul sau trenul, a informat luni postul public ARD.

Liderul Verzilor, Robert Habeck, a declarat duminică seara la știrile TV de seară că, în termeni simpli, regulile propuse echivalează cu o „blocare pentru cei nevaccinați”. Aceasta a reflectat restricțiile care tocmai au intrat în vigoare în Austria vecină, unde numărul de vaccinuri este mai mic și numărul de infecții chiar mai mare decât în ​​Germania.

Modificările sunt prelucrate în propunerile de modificări ale legii privind bolile infecțioase pe care parlamentul urmează să le voteze în cursul acestei săptămâni.

Cea mai recentă escaladare a pandemiei a venit într-un moment neplăcut pentru Germania, după alegerile generale din septembrie, guvernul Angelei Merkel fiind de fapt vulnerabil, iar discuțiile privind formarea următoarei coaliții intră abia acum în faza lor decisivă.

Cea mai controversată problemă este eliminarea treptată programată a competențelor de urgență – care servesc drept bază legală pentru restricțiile legate de pandemie și urmează să expire pe 25 noiembrie. SPD, FDP și Verzii, care controlează o majoritate parlamentară, se opun oricărei prelungiri, Habeck afirmând că că astfel de restricții au nevoie de legitimitate democratică sau riscă să fie anulate în instanță.

Restricții dure în Austria

În Austria, lockdown-ul se aplică persoanelor nevaccinate/neconvalescente cu vârsta de 12 ani și peste și va fi în vigoare timp de zece zile dacă nu va fi prelungit. De asemenea, de obligația vaccinării au fost vizate și cadrele medicale.

Nevaccinații nu mai au acces în unități comerciale (cu excepția acelora pentru nevoi zilnice, precum supermarketuri, farmacii etc.), în restaurante, baruri, la servicii de îngrijire corporală, etc.

Motivele permise pentru ca persoanele nevaccinate să-și părăsească domiciliul sunt cunoscute deja de la restricționările anterioare, datorate pandemiei cum ar fi deplasarea la locul de muncă (în absența home office), pentru a preveni un pericol imediat pentru viață și proprietate, întâlniri cu partenerul de viață, rudele apropiate, îngrijitorii individuali, pentru a-și face aprovizionare cu alimente și bunuri care acoperă nevoile de bază ale vieții de zi cu zi, deplasarea la un consult medical, la centrele de vaccinare sau testare, vizita la cimitir sau pentru vizite (individuale) la lăcașuri de cult, pentru a avea grijă de animale, etc. Este permis statul neînsoțit în aer liber pentru relaxare fizică și psihica cât si împreună cu persoane care împart aceeasi gospodarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`