Propunerea ca școlile unde incidența este sub 3 la mia de locuitori să fie deschise cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ, anunțată de ministrul Educației luni, a fost respinsă de Ministerul Sănătății, „din motive epidemiologice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.
Ministerul Educației a susținut că este importantă trecerea din scenariul online în cel cu prezenta fizică în special pentru școlile din rural, acolo unde incidența este sub 3 la mie.
Însă, Ministerul Sănătății nu a fost de acord cu excepția de decuplare de rata de vaccinare acolo unde rata de incidența este mai mică de 3/ 1000, din motive epidemiologice, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
„Având în vedere faptul că decizia intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, nu putem decât să o respectăm. Este decizia Ministerului Sănătății, iar noi, Ministerul Educatiei, nu putem și nici nu dorim sa ne substituim Autorității cu competente în domeniu” a declarat Cîmpeanu, pentru Hotnews.ro.
În acest caz, vor fi deschise în continuare cu prezență fizică doar școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a angajaților este de cel puțin 60%, indiferent de rata de infectare din localitate.
Cursurile au început pe 8 noiembrie, pentru elevii şi preşcolarii, atât din învăţământul de stat, cât şi privat, după o vacanţă de două săptămâni.
Aproape 70% dintre școlile și grădinițele din țară au început cursurile cu prezență fizică întrucât respectă noua condiție impusă e minister de a avea minimum 60% din personal vaccinat.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat luni, pentru B1 TV, că testarea COVID a copiilor în unitățile de învățământ cu teste pe bază de salivă reprezintă o cale de a menține deschise școlile și grădinițele.
„Testarea e una dintre căile prin care putem menține deschise școlile și grădinițele. E adevărat, testele pe bază de salivă se folosesc, cele din primul lot cel puțin, în Germania, Franța și Portugalia. Dacă ei le folosesc, înseamnă că le găsesc folositoare, mă gândesc și eu. Aceste teste au cea mai mică acuratețe, dar ele îți oferă o presortare, trag un semnal de alarmă asupra acelor cazuri în care sunt suspiciuni. Ele nu sunt folosite pentru raportare în Coronaforms, tocmai din cauza lipsei de acuratețe. Ele trebuie să fie confirmate ulterior prin teste antigen sau PCR rapide”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ.