PNL este de părere că proiectul Turkish Stream, la care și-au anunțat participarea Federația Rusă, Ungaria și Grecia, anunță deja „viitoare disonanțe în perspectiva unei apărări europene comune în fața intruziunii capitalului rusesc în Europa”.
Membrii partidului cer Ministerului de Externe și Ministerului Apărării „să manifeste o stare de veghe permanentă și o atitudine proactivă în plan diplomatic, în fața intențiilor de destabilizare a zonei, puse în practică de Federația Rusă”.
„Riscul implementării rapide a proiectului gazoductului Turkish Stream, prin scoaterea României din ecuația energetică a Europei, obligă autoritățile române să își concentreze atenția pe atragerea la dialog a țărilor care se manifestă șovăitor și temporizator în fața acțiunilor Rusiei”, afirmă purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, într-un comunicat al PNL.
Afirmațiile recente ale purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, referitoare la ‘înființarea unor tabere de antrenament pentru separatiștii ruși din Ucraina, instruiți în special în manevrarea artileriei grele și coordonați în timpul operațiunilor’, „arată că rușii continuă să acționeze în teritoriul ucrainean”, se mai arată în comunicat.
„Cele peste 6000 de victime ale conflictului armat din estul Ucrainei dintre separatiștii proruși și forțele ucrainene sunt dovada clară a intențiilor Moscovei de a merge până la capăt”, consideră Ionuț Stroe.
PNL cere guvernului să demareze „inițiative diplomatice proactive, menite să extindă dialogul și solidaritatea țărilor membre UE expuse influenței acțiunilor Moscovei, în contracarearea unui posibil apropiat conflict deschis la granița de est a României”.
Obiectivul pe termen mediu și lung al Federației Ruse ar fi slăbirea Europei, iar ”perspectiva unei Europe divizate la momentul marilor decizii de securitate privește România în cel mai înalt grad”, se mai arată în comunicat.