Programele de guvernare propuse de PNL și PSD. Liberalii mizează pe atragerea fondurilor europene / Social-democrații vin cu avalanșa de cheltuieli sociale

Programele de guvernare propuse de PNL și PSD. Liberalii mizează pe atragerea fondurilor europene / Social-democrații vin cu avalanșa de cheltuieli sociale

În contextul negocierilor intense din ultimele zile dintre PNL și PSD pentru formarea noului guvern, cele două partide au stabilit în linii mari principalele obiective din programul de guvernare. Pentru ambele echipe care au lucrat la propunerea de măsuri domeniul sănătății și criza prețurilor la energie sunt aspecte care necesită o intervenție urgentă.

Programele de guvernare ale PSD și PNL

Cu toate acestea, dacă PNL are un program mai moderat în ceea ce privește cheltuielile sociale, PSD, în stilul consacrat dă undă verde creșterilor de pensii și de ajutoare sociale. De asemenea, după ce social-democrații au blocat impunerea certificatelor verzi la locul de muncă, folosirea lor pe scară largă lipsește din programuld e guvernare, spre deosebire de măsurile propuse de PNL.

Domeniul Sănătății

PNL propune în domeniul sănătății creșterea capacității spitalelor de a trata pacienții COVID-19 și finalizarea dotării cu aparatura necesară și asigurarea personalului medical pentru secțiile ATI.

Accelerarea și promovarea vaccinării împotriva COVID-19 și testarea cu prioritate a categoriilor de risc. Folosirea pe scară largă a certificatului verde.

Întărirea capacității DSP-urilor de a gestiona pandemia și asigurarea de servicii de sănătate atât pacienților Covid, dar și celor non-Covid.

Coordonarea la nivel european pentru accesarea unor mecanisme de sprijin și suport.

Spre deosebire de PNL, social-democrații încearcă să evite cuvântul “vaccinare” din programul de guvernare. Orice referire la principala armă recomandată de specialiști pentru stoparea pandemiei, este urmată de rezerve. Mai mult, PSD propune reanalizarea restricțiilor, deși România se află aproape de colapsul sanitar:

Concret, PSD propune gestionarea pandemiei prin testare extinsă și vaccinare. Reanalizarea restricțiilor și întărirea imediată a capacității de răspuns a sistemului sanitar: minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile. Stocuri de urgență suplimentate, resursă umană atrasă.

Principii la care PSD nu renunță :

  • parteneriat real între autorități și mediul socio-economic care să formeze împreună mecanismul național care duce la luarea deciziilor în privința controlului pandemiei.
  • Măsurile cu impact pozitiv asupra sănătății publice, dar cu efecte negative asupra mediului economic și social, însoțite de un pachet de măsuri în care trebuie stabilite clar perioada de aplicare, impactul și instrumentele financiare de compensare a efectelor negative.
  • Restabilirea încrederii în autorități prin aducerea urgentă în prima linie a specialiștilor din sănătate și respectarea recomandărilor lor profesionale. Este esențială profesionalizarea funcțiilor publice cu atribuții în combaterea pandemiei și renunțarea la politrucii plasați în funcții publice doar pe baza apartenenței politice.
  • Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei – bine delimitate temporal, nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcționarea sectoarelor vitale și mai ales a sistemului de sănătate.
  • Susținerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă față de populație. Coerciția să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. Regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar și în funcție de zonele țării (rural-urban).

Criza energetică

În ceea ce privește criza energetică, PNL propune implementarea de noi măsuri complementare celor existente, precum plafonarea, compensarea și amânarea la plată, precum și pentru sprijinirea mediului economic.

Promovarea de investiții în domeniul energetic, în special în domeniul energiilor curate, vizând finalizarea reactoarelor 3 și 4 Cernavodă și introducerea unor tehnologii nucleare avansate.

Implementarea reformelor și obiectivelor din cadrul PNRR prin susținerea producției de energie.

Demararea proiectului strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Finanțarea extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin programul Anghel Saligny.

În această prvință, PSD are o viziune similară cu cea propusă de liberali. Acești susțin plafonarea prețurilor la energie electrică, gaze, lemne de foc, combustibili folosiți la încălzirea termică pentru o perioadă de 6 luni. Plafonarea prețurilor se face la valoarea medie a primelor 6 luni ale anului 2021.

Compensarea facturilor la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia să fie similară cu luna decembrie 2020. Adoptarea imediată a normelor metodologice la Legea consumatorului vulnerabil în format simplificat și aplicabil cu celeritate.

Spre deosebire de liberali, social-democrațiii vin cu o măsură socială suplimentară asigurarea subvenției la gigacalorie la un nivel echilibrat, astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală cu cea avută la luna decembrie 2020.

PNL, accent pe atragerea fondurilor europene

Un punct forte al programului de guvernare propus de PNL este atragerea fondurilor europene. Astfel, liberalii propun stabilirea cadrului instituțional, mecanismului financiar, de verificare și control privind PNRR. Accelerarea procesului de programare pentru perioada 2021-2027 și finalizarea documentelor de programare pentru cele 8 programe naționale și regionale, semnarea acordurilor de finanțare cu fiecare instituție responsabilă de punerea în aplicare a reformelor/investițiilor

Aprobarea bugetului pentru 2022 până la finalul acestui an. Corectarea dezechilibrelor economice. Creșterea colectării veniturilor bugetare.

Reforma sistemului de pensii prin digitalizarea și evaluarea dosarelor de pensii și elaborarea unei noi legislații, care să aducă echitate.

Reforma salarizării în sectorul public

Reformarea sistemului de educație prin creșterea autonomiei unităților de învățământ

PSD, avalanșă de măsuri sociale

În privința cheltuilelilor sociale, PSD nu are nicio reținere și propune o avalanșă de creșteri de pensii și salarii, fară să indice sursele de finanțare pentru aceste măsuri ambițioase. Astfel social-democrații promit aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile.

Creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

Creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei și la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022.

Creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. (termenul va fi definitivat după discuții cu partenerii sociali și mediul de afaceri).

Calendar pentru eliminarea discrepanțelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

Negocierile rămân complicate

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat luni că vrea ca negocierea cu PNL privind realizarea unei posibile coaliții de guvernare să fie bazată pe ponderea partidelor parlamentare.

”Eu nu am auzit alte negocieri decât pe ponderi. Eu nu cunosc alte negocieri politice decât pe ponderi, pe rezultatele alegerilor generale, nu pe sondajele de opinie”, a declarat luni dimineață Marcel Ciolacu, care a precizat că nu au existat discuții pe funcții și nici nu s-a vorbit cu președintele Klaus Iohannis. Acesta a exclus ca Florin Cîțu să devină din nou premier.

De cealaltă parte, Florin Cîțu susține că liberalii au votat în repetate rânduri ca el să fie propunerea partidului pentru șefi guvernului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:47 - Șeful Hezbollah pentru relații cu presa a fost ucis de israelieni într-o zonă aglomerată din Beirut. Devenise una dintre cele mai cunoscute figuri ale organizației libaneze
23:34 - Ștefan Pălărie: Elena Lasconi este pe locul 3 și se apropie de locul 2. Distanța e din ce în ce mai mică (VIDEO)
23:13 - Premierul din Kosovo s-a întâlnit cu fotbaliștii naționalei, la două zile de la scandalul din meciul cu România. Albin Kurti, mesaj amenințător
23:01 - Ionuț Stroe: Și în ceasul al 11-lea există disponibilitate din partea PNL să facem o construcție solidă pe zona de dreapta. Din păcate, pentru turul 2 există o „canibalizare” politică între candidații de dreapta (VIDEO)
22:40 - Presa din Ungaria reclamă frigul din Polivalenta de la București, de la meciul dintre Rapid și Gyor. Ziariștii maghiari spun că nu e prima oară
22:27 - Rareș Hopincă: Din păcate, domnul Ciucă a suferit în ultima perioadă o transformare radicală. Trebuie să ne putem privi în ochi și după această campanie electorală (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: Este total inacceptabil ce face premierul din Kosovo, care amestecă politica cu fotbalul. Jucătorii din Kosovo trebuie să suporte consecințele pentru gestul de la finalul meciului
21:46 - Ludovic Orban: De multe ori statul se transformă într-un dușman al întreprinzătorului român care n-are carnetul bun de partid. E momentul unei reforme profunde în administrația publică
21:24 - Joe Biden ar fi permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, cu doar două luni rămase din mandatul de președinte al SUA
21:04 - Cristina Rizea: Marcel Ciolacu a vorbit despre ce face, despre ce a făcut și despre ceea ce vrea să facă în continuare, fără să își atace ceilalți contracandidați (VIDEO)