Asociaţiile de elevi cer deschiderea şcolilor în format fizic doar în localităţile cu incidenţa sub 6 la mie

Asociaţiile de elevi cer deschiderea şcolilor în format fizic doar în localităţile cu incidenţa sub 6 la mie
Sursa foto: Pixabay

După ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că pragul de vaccinare în rândul personalului didactic ar putea fi de 60% pentru redeschiderea școlilor în format fizic, mai multe asociații de elevi solicită deschiderea şcolilor în format fizic doar în localităţile unde incidența cazurilor de Covid-19 este sub 6 la mia de locuitori, nu doar în funcţie de rata de vaccinare a cadrelor didactice.

Criticile adue de asociațiile de elevi

„Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI) solicită deschiderea şcolilor în format fizic doar în localităţile cu incidenţă sub 6 la mie!”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi seara, de Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Elevii critică măsura anunţată de Klaus Iohannis, privind deschiderea şcolilor în funcţie de rata de vaccinare a profesorilor, este considerată de elevi ca fiind una „deficitară”.

„Apreciem această măsură ca fiind una deficitară, având în vedere faptul că profesorii reprezintă un procent nesemnificativ din persoanele care participă la actul educaţional. Astfel, într-o şcoală cu 1.000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii şi transmiterii virusului, chiar dacă toţi profesorii sunt vaccinaţi. Mai mult, precizăm faptul că, pentru a participa la orele de curs, elevii nu interacţionează doar cu persoanele din şcoală, ci şi cu acelea din mediul extern, o mare parte dintre ei folosind mijloacele de transport în comun. În acest sens, rata de incidenţă nu poate fi neglijată în contextul deschiderii şcolilor”, susţin reprezentanţii elevilor.

Ei consideră „iraţională” dorinţa Ministerului Educaţiei de a menţine şcolile deschise, indiferent de riscuri, „dorinţă în mod cert cauzată de ambiţia instituţiei de a nu recunoaşte că a greşit”.

„Astfel, dacă şcoala începe online, Ministrul demis este nevoit să afirme faptul că această vacanţă a fost o inepţie, aşa că preferă să rişte vieţile elevilor în loc să îşi rişte imaginea. Menţionăm că învăţământul online profund criticat de ministru este ineficient strict din cauza impotenţei acestuia, Sorin Cîmpeanu nefăcând niciun demers pentru a forma profesorii, a crea platforme de predare online, şi alte măsuri care ne-ar fi putut salva de la acest context”, se afirmă în comunicat.

Klaus Iohannis respinge prelungirea vacanței

Președintele Klaus Iohannis a precizat joi seară că va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, gradul de vaccinare a personalului.

„A doua temă se referă la școli și vaccinare. Se încheie vacanța pentru evitarea pandemiei. Vacanța nu va fi prelungită și începând de luni, acolo unde condițiile sanitare o permit, elevii se vor putea întoarce. Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, gradul de vaccinare al personalului școlii. Mâine se va trimite ordinul comun care detaliază aceste chestiuni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`